mi a kotta?

Közlekedj okosan!

  • mi a kotta
  • 2013. május 12.

Zene

Grigorij Szokolov jószerint még alig csukta be távoztában maga mögött a Müpa művészszobájának ajtaját, s mi máris újabb nagy zongoristákat köszönthetünk a koncertdobogón. Úgyannyira, hogy az előttünk álló hét nap koncertprogramját akár így is sommázhatjuk: Fazil Saytól Radu Lupuig.

Más megközelítésben viszont a közlekedésbiztonság fontosságára intő figyelemfölhívásnak is ítélhetjük az elkövetkező hangversenyek egyikét-másikát, ahol is az autóbaleset következményeitől halálig gyötört Maurice Ravel művei mellett még a biciklijén-velocipédjén halálát lelő Ernest Chausson szerzeménye is szerephez jut majd.

Ám haladjunk csak sorban és fontolva, hiszen pénteken az excentrikus jelzőtől aligha megfosztható zongoravirtuóz és balszerencsés twitterező, Fazil Say (képünkön) koncertje nyitja majd a sort, a Pestre hazajáró Pannon Filharmonikusok vendégeként (Nemzeti Hangversenyterem, április 12., fél nyolc). A román vendégkarmester, Cristian Mandeal által vezényelt programot Enescu I. zenekari szvitje bocsátja majd útjára, mely művet már csak azért is érdemes meghallgatnunk a Kodály Központ rezidens együttesének előadásában, hiszen Kodály Zoltán kedvvel használta oktatási illusztráció gyanánt e wagneri ihletésű, ellenben Saint-Sa‘ns-nak ajánlott művet. Say Ravel G-dúr zongoraversenyét játssza majd e szvit nyomában, s a második koncertrészt Dvorák oly kedvelt VIII. szimfóniája tölti ki.

A fentebb emlegetett két közúti zeneszerző-áldozat a MÁV Szimfonikus Zenekar szerdai hangversenyén kerül majd össze, az egyik háromtételes B-dúr szimfóniája, míg a másik "a keringő apoteózisa", azaz a La Valse révén képviseltetve (Nemzeti Hangversenyterem, április 17., fél nyolc). Míg e két számtól közrefogva egy harmadik áldozat g-moll hegedűversenyét fogja elhúzni nekünk Baráti Kristóf: Szergej Prokofjevét, aki azonban nem a közúti közlekedést, hanem hazája köztörténetét vagy, némiképp leegyszerűsítve, Sztálin működését szenvedte meg végzetesen.

Csütörtökön azután a Budapesti Fesztiválzenekar szokott három nagyzenekari koncertjének elseje vár reánk a B betűs német zeneszerzőhármas műveivel, Fischer Ivánnal és a páratlan Radu Lupuval (Nemzeti Hangversenyterem, április 18., háromnegyed nyolc). E programról még legközelebb is módunk lesz szót ejteni, így e helyütt inkább ugorjunk vissza a hét végéhez, amikor is a Concerto Budapest ismeretterjesztő Mendelssohn-sorozatának utolsó alkalma ígérkezik: prófétai témákkal, Batta András szavaival és a fogadott magyar Alpaslan Ertüngealp vezénylete alatt (Fesztivál Színház, április 13., hét óra).

S utoljára is végezzük azzal, amivel kezdenünk kellett volna: a kilencvenedik születésnapját ünneplő Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertjével, ahol Kocsis Zoltán mellett újra csak egy kiváló zongorista fellépését hírlelhetjük (Nemzeti Hangversenyterem, április 11., fél nyolc). Az olasz Enrico Pace egyik legmeghittebb szerzője, Liszt Ferenc A-dúr zongoraversenyét adja majd elénk, hogy aztán a koncert programját az ünnepi jelleghez illő módon a Kilencedik megszólaltatása szegje be.

Figyelmébe ajánljuk