mi a kotta?

Valóságos lincselés

 • mi a kotta
 • 2013.08.25 14:07

Zene

"Misémről, amint egyáltalában magamról, nem szívesen mondok bármit is, de azt hiszem, úgy kezeltem benne a szöveget, ahogyan még kevesen." A zeneszerzői önérzet e méltóságos megjegyzésével bocsátotta kiadója elé C-dúr miséjét Ludwig van Beethoven, miután a hercegi megrendelésre íródott (és a hercegnéi névnap alkalmára eltervezett) mű a kismartoni ősbemutatón a legenda szerint az alábbi, egyszerre számon kérő, értetlen és gunyoros megjegyzésre késztette Esterházy Miklóst:

"De kedves Beethoven, mit művelt már megint?" E misekompozíció megszólaltatása teszi majd fel a koronát a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar idei második martonvásári koncertjére, amelynek igazítója Antal Mátyás lesz (július 27., hét óra; esőnap: július 28.). A szabadtéri hangverseny első felének javát az I. szimfónia fogja kitenni, míg a programot a hazája ellen felbőszült római patrícius történetét megidéző Coriolan nyitány indítja majd, mely mű eredetileg 1807-ben egy dráma elé lett szánva: de nem a republikánus Petőfit is fordításra sarkalló Shakespeare-remek, hanem egy kortárs drámaíró, az alig negyven évet élt osztrák hazafi, Collin darabjának bécsi előadását útjára indítandó.

"Megint egy Lied Brandtól, 'An den Mond'. Mi ezen Lied dallamát (így kell neveznünk, meggyőződésünk ellen; de nincs más szó reá) czímével, minthogy szavait nem értettük, annyira nem bírtuk megegyeztetni, hogy azt kellett gondolnunk, miszerint a szerző holdvilágoni sétája közben valamikor egy holdra üvöltő komondort hallott és ez lelkesíté dallama szerzésére. Miért is ne? Beethovenről még különbeket is beszélnek és az elálmosodott Mozartnak feje bólintása a Don Juan nyitányának eredeties és olly nagy tökéllyel kidolgozott motívumát sugallá - mint mondják. Hogy itt is, a szerzemény az alkalomadó környület színét viseli, az igaz, de itt művészileg idealizálva, amott egész természeti nyerseségében..." 1853-ban ily szembeötlően kevés megértéssel nyilatkozott a Szépirodalmi Lapok "Brand karnagy" egyik daláról, ama szerző művéről, aki nevét utóbb Mosonyira magyarosította, s aki művészetében is markánsan magyar, illetőleg magyar wagneriánus jelleget alakított ki. Doppler után most e másik XIX. századi honi kismestert is elénk hozza a koncertprogram, hála a Magyar Haydn Társaság koncertjének, amelyen a Festetics-vonósnégyes Haydn és Glinka egy-egy kvartettje mellett az akkor még Brandként ismert Mosonyi Mihály 1846 előtt komponált D-dúr vonósnégyesét is előadja majd (Festetics-palota, július 30., fél nyolc).

"Tudom, hogy élő és őszinte operát írtam, amely egészen bizonyosan feltámad majd." Ez az egészséges önbizalomról árulkodó mondat immár Giacomo Puccinitől való, aki pedig 1904 februárjában nem is egy fejcsóváló arisztokrata, hanem a lázongó milánói közönség zajos ellenérzéseivel szembesült a Pillangókisasszony ősbemutatóján. "Valóságos lincselés" - írt erről az estéről egy magánlevelében, ám az elkövetkező évek s persze a teljes utókor Puccinit igazolta. Mi erről most a Margitszigeti Szabadtéri Színpad jóvoltából győződhetünk meg újólag: Anger Ferenc rendezésében, Héja Domonkos vezényletével, s legfőként Rost Andrea első (és második) találkozását meglesve a címszerepben (július 26. és 28., nyolc óra).

Neked ajánljuk

Ne zavarjanak, lázadok

 • SzSz

A címbeli Frank a másfél órás játékidő alatt háromszor lép színpadra, valójában énekelni azonban csak egyszer halljuk – már ez is jelzi, hogy ez nem egy szennyhullámot tematizáló punkmozi.

Halál a tengeralattjárón

 • Bacsadi Zsófia

Tobias Lindholm rendhagyó krimije minden, ami az épp aranykorát élő true crime és skandináv noir nem. A nézők nem bírják megunni a gyilkosok tragikus gyerekkorát, aberrált szexuális szokásait és sötét karizmáját, a dilettáns pszichologizálást és persze a véres részleteket.

Kérem a következőt!

 • Nagy István

Ha valaki a ’w’, a ’h’ és az ’o’ betűket látja közvetlenül egymás mellé írva, az mostanság valószínűleg sokkal hamarabb asszociál az Egészségügyi Világszervezetre (WHO), mint a hatvanas–hetvenes évek egyik legjelentősebb zenekarára, a mai napig is létező The Who-ra. Monolitikus lemezük, a Who’s Next nemrég volt 50 éves, ami jó indok egy kis visszatekintésre. A Who mifelénk soha nem lett igazán kultikus együttes, ezért nem csak az album, a zenekar történetét is érdemes feleleveníteni.

Titkok, tengelicék

 • Dékei Kriszta

A Pannonhalmi Főapátság kiállítása nem pusztán egy kortárs kiállítás, hiszen olyan dolgokra/tárgyakra és a bencés közösség által használt terekre is rápillanthatunk, amelyekre eddig a kívülállóknak nem volt lehetőségük.

Kaptafa

 • Kiss Annamária

Nem könnyű feladat egy lakásfelújítás: épp egy fél vagy negyedkész házban járunk, ahol még minden munkaterület. Jól indul az előadás: a házigazda Alice (Ónodi Eszter) és barátnője, Magrete (Pelsőczy Réka) közös belépője az utóbbi idők egyik legsikerültebbje.

Pillanatnyi hatás

 • Rádai Andrea

A legtöbbször annyi történik, hogy egy vagy több ember áthalad valamilyen módon, valamilyen jelmezben a színpadon. Peter Brooktól tudjuk, hogy ez már elég a színházhoz, de most sokat hörögnek és táncolnak is a színészek a 33 álomban, néha meg fojtogatják és kibelezik egymást. Minden Bodó Viktor-produkcióban vannak agyeldobós jelenetek, de a rendező most mintha kifejezetten az úgynevezett „cool fun” esztétikának szentelte volna az egész előadást, ami tényleg elejétől a végéig téboly, agyrém, lázálom és káosz, és akkor még finom voltam.

Síkság

Magas labda, ha egy műsor, pláne egy podcast vagy YouTube-csatorna a világ idegesítő dolgaira reflektál. Nagyon hamar kiderül ugyanis, hogy minden idegesítő. És maga a műsor is villámgyorsan idegesítővé válik. A Márkó és Barna Síkideg az „új Index” legnépszerűbb, immár a harmadik évadot taposó audiovizuális produkciója a havi podcast-sikerlistákon általában a csúcs közelében tanyázik.

Egy banánköztársaság bukása

 • Ács Pál

Banánköztársaság – ezt a szót jobbára csak átvitt értelemben használjuk az eltorzult gazdasági-társadalmi berendezkedésű, nagyhatalmi érdekek hálójában vergődő országocskákra, alig gondolva azokra a kicsiny közép-amerikai államokra, amelyek tényleg szinte kizárólag a banánexportjukból tartják fenn magukat.

Ölniük kell

A szakértők szerint majdnem minden megyében tartanak illegális kutyaviadalokat, hiába lehet az ilyen szadista cselekményért akár három év börtönbüntetést is kiszabni. A bűnözők egy lépéssel a hatóságok előtt járnak.

Melyik út megyen itt Budára?

 • A szerk.

A magyar film újra régi fényében ragyog! Sőt, jobb mint valaha, veri a világot. Csak az nem teljesen eldöntött még, hogy ez a Vajna-korszak elmúltának köszönhető, vagy annak az egyelőre ismeretlen zseninek, aki leforgatta a Borkorcsolyát, ezt a gyönyörű, a magyar valóságot teljes mélységben és oly híven ábrázoló, mégis vidám és legyőzhetetlenül optimista, ráadásul alig 22 másodperces remekművet.

Készpénz és ígéret

 • A szerk.

„Ellenzéket is váltottunk. Leváltottuk a szocialista párton belül azokat, akik nem akartak változást, akik féltek az elszámoltatástól. Leváltottuk azokat, akik bizonytalankodtak, leváltottuk azokat, akik bármilyen szélsőséges magatartást hirdettek, akik üzleteltek a hatalommal, akiket meg lehetett venni, akiket meg lehetett zsarolni, meg lehetett fenyegetni” – mondta Márki-Zay Péter vasárnap esti győzelmi beszédében a budapesti Anker közben a lelkes publikum előtt.