Tartalom

(2013-07-25)

Kis-Magyarország

Kis-Magyarország

Ráadás több tételben - Koncertterem épül Veszprémben

Hogyan köthet egy magánvállalkozás jó és kockázatmentes üzletet uniós és önkormányzati pénzek felhasználására? A veszprémi új kulturális központ terve, a Hangvilla-projekt pénzügyi tervében más furcsaságok is akadnak: a közel 800 milliós beruházás végszámlája 1,7 milliárd forint lesz.

Snoblesse

Snoblesse

"Belefulladni az égbe" - Lackfi János költő

A Művészetek Völgyében fekvő Kaláka Versudvarba várják Geszti Pétert és Herczku Ágnest, Tóth Krisztinát és Malek Andreát, Szalóki Ágit és Dés Andrást, Szabó T. Annát és Varró Dánielt, Senát és Sziámit és persze még sokan másokat is. A versudvar egyik kiötlőjével, Lackfi Jánossal beszélgettünk.

A szerk.

A szerk.

A szerk.

A piramis árnyékában

Felcsútra - amúgy - nem jár a kutya sem, csak akit odaszólít ügyes-bajos dolga, ott él vagy ilyesmi. Jól is lenne ez így, végtére nem egy üdülőközpont, nem egy turisztikai látványosság, mit keresnének ott az emberek?

A szerk.

A szerk.

Jön a mentő

A Kúria július 4-i jogerős ítélete nem oldott meg semmit. Abban a perben, amit az OTP Bank egyik devizaadósa indított a hitelnyújtója ellen, úgy nyilvánította semmissé a hitelszerződést, hogy egyből módosította is, amivel a kontraktus nyomban újra érvényessé vált.

Publicisztika

Unger Anna

Publicisztika

Hanyagolni kéne

Az ellenzéki előválasztás értelméről

Ahogy közeledik az ősz és az ellenzéki szervezetek által bejelentett jelöltállítási megállapodás határideje, úgy válik egyre világosabbá, mennyire nehéz lesz megegyezni a 106 egyéni jelöltről. Hasonlóképp élesedik a közös lista - külön lista vitája is.

M. Tóth Balázs-Tordai Csaba

Publicisztika

A gyűlöletkeltő szólásról

Mért vesztett pert Vona Gábor, és mi következne ebből?

A két évtized alatt dogmává szilárdult magyar alkotmányjogi tétel szerint a véleménynyilvánítás szabadsága a szólást tartalmára tekintet nélkül védi, ezért nem büntethető az, aki a következőt mondja nagy nyilvánosság előtt: "Bennünk lesz-e annyi, hogy le merjünk lőni egy rohadt, tetves zsidót?"

Egotrip

Bán Zoltán András: Noé vendéglője

Egotrip

Első számla: emberszabású palackok

Meg kellene egyszer írni a Mámor történetét! - kiáltott fel egykor Nietzsche, és vele kiáltok én is, miközben a Fizetőpincér lecsapja az asztalra a harmadik fröccsömet. - Hogy létezik művészet, hogy létezik esztétikai cselekvés és látás, annak elengedhetetlen előfeltétele a Mámor.

Külpol

Hogyan ment csődbe Detroit?

Külpol

Motor City Blues

A több évtizedes hanyatlás után Michigan állam legnagyobb városának vezetése úgy döntött, hogy bedobja a törülközőt. Bár Detroit története nem mentes korrupciós botrányoktól, a kaput a középosztály elvándorlása és Michigan érdektelensége tette be.

Belpol

Új terv készül a római-parti mobilgátra

Belpol

Pótcselekvés

Új engedélyezési eljárást kezdeményez a főváros a Római-parton létesítendő mobilgát ügyében, miután a februárban elfogadott tervek a civil és szakmai tiltakozások hatására jelentősen megváltoztak. Pedig a főváros csak látszólag hallgatta meg a terv ellenzőit: minden jel szerint nemcsak a Római-part természeti környezete károsul, de a város gazdálkodása is.

Államilag irányított közoktatás

Belpol

Wasserkopf fizet

A helyi problémákra is hatékonyan reagáló megaintézmény lesz a KLIK, mint azt létrehozói hiszik, vagy a közoktatást a saját tehetetlenségével és mindent ellenőrző hatalmával végképp a mélybe taszító állami vízfej? Az állami iskolák központi irányító szerve körül nem ez az egyetlen kérdés.

Zene

mi a kotta?

Zene

Valóságos lincselés

"Misémről, amint egyáltalában magamról, nem szívesen mondok bármit is, de azt hiszem, úgy kezeltem benne a szöveget, ahogyan még kevesen." A zeneszerzői önérzet e méltóságos megjegyzésével bocsátotta kiadója elé C-dúr miséjét Ludwig van Beethoven, miután a hercegi megrendelésre íródott (és a hercegnéi névnap alkalmára eltervezett) mű a kismartoni ősbemutatón a legenda szerint az alábbi, egyszerre számon kérő, értetlen és gunyoros megjegyzésre késztette Esterházy Miklóst:

Könyv + lemez

Zene

Rájátszás - költészet popritmusban

Ez a Kalákán nevelkedett szomorú nemzedék, mely pánsíppal és ukulelével hallotta először József Attilát, Weörest és Kányádit, és melybe én is tartozom, felkapja a fejét, ha a versek megzenésítésének alternatív útjairól hall.

Lemez

Zene

Matías Aguayo: The Visitor

Annak is már fél évtizede, hogy a chilei származású Aguayo egy ironikus gesztussal (a dj Koze által briliánsra csiszolt Minimal maxival) hangzatosan búcsút intett a minimal technónak, és valami egyéb után nézett.

Lemez

Zene

Fénnyel árnyékot

Anna von Hausswolff: Ceremony

A templomi orgona a kulturálisan egyik legterheltebb hangszer a nyugati világban. Megszólalása szorosan összenőtt a keresztény szakralitás és általánosságban a pátosz, emelkedettség és fenségesség zenei kifejezésével.

Lemez

Zene

Minden idők

Dudu Tassa: Dudu Tassa and the Kuwaitis

A zenei források gazdagsága, a gyökerek kiterjedése alapján Izrael simán világzenei nagyhatalom lehetne, elvégre több mint száz nemzetiség alkotja lakosságát (és már azon a görcsös igyekezeten is átesett, ami az állam megalakulását követően a "kiköpötten" izraeli és héber nyelvű kultúra megteremtését célozta).

Lemez

Zene

A torzítás technikusai

Philip H. Anselmo & The Illegals: Walk Through Exits Only

Az autentikus antizene felemelkedését vizionálja programadó dalában, a Music Media Is My Whore-ban az egykori Pantera-torok, miközben könyörtelen, ismétlődő antidallamokat gyűr a rajongók arcába.

Lemez

Zene

Floorplan: Paradise

Robert Hood nem pihen: tavalyi, méretes és igencsak kiemelkedő albumát (Motor: Nighttime World 3) újabb konceptlemez követi.

Film

Film

Film

R.I.P.D. - Szellemzsaruk

Nem kell sokáig feszengeni, hogy itt a M.I.B. (Men in Black) garázdaságból elkövetett lenyúlása folyik, csak addig, míg ki nem derül, mennyire nem megy sem a lazaság, sem a viccelődés a R.I.P.D. (Rest in Peace Department) című képregényfilmnek.

Film

A sűrűből

Andrea Serge filmrendező

Az öreg halász, a tenger és egy illegális kínai bevándorló történetét dolgozta fel a dokumentumfilmekhez szokott rendező A lány és a költő című filmjében. Az olasz rendezővel az Olaszországban élő emigránsokról, az olaszokban élő előítéletekről és saját politikai preferenciáiról is szót váltottunk telefoninterjúnk alkalmával.

Film

Film

Piszkos melók

Van a bűnfilmeknek ez a furcsán elégikus, némi fekete humorral fűszerezett, amerikai rokonaitól merőben eltérő hangvételű angol változata. Alapvetően az atmoszférateremtés, és nem a cselekmény kerül itt a középpontba, hosszan pepecselnek a szereplők jellemének megrajzolásával és a fordulatok sem mindig a hollywoodi sztenderdek szerint alakulnak.

Film

Film

Első éjszaka

Némi táncszerűség, némi pia, aztán a tárgyra térni gyorsan: lerángatott ruhák, különösebb öröm nélkül, az intimitás teljes mellőzésével kivitelezett közösülés.

tévésmaci

Film

Malacpréda

Amikor Sztupa és Troché megálltak szemben a gyerekekkel, meghűlt a vér az ereikben. A gyerekek rengetegen voltak, álltak dermedten a lejtős, gyilkosan meredek utca tetején, nem túlságosan rendezett sorokban, ároktól árokig, de még a kétoldali árkokban is néhányan, elfoglalva az utca teljes szélességét.

Könyv

Könyv

Könyv

Scott Westerfeld: Behemót

Szellősen szedett régimódi betűtípus, a kiemelt jeleneteket ábrázoló egész oldalas illusztrációk és tiszteletet parancsoló keménykötés: a Leviatán-trilógia első két kötetének hazai kiadása a Harry Potter-könyvek óta nem látott presztízst csempészett vissza a young adult irodalom piacára.

Képregény

Könyv

Bestiarium Hungaricum

Hogy néz ki a Fene? És a Hétszűnyű Kapanyányi Monyók, a Fanyűvő vagy a Lidérc? A Direkt Fanzine legutóbbi kiadványa többek közt ezekre a kardinális kérdésekre kíván választ adni.

Elsüllyedt szerzők XXXVI.

Könyv

Homokkert és Árkádia

Gulyás Pál (1899-1944)

A "legdebrecenibb költő" - ahogy Németh László nevezte - a magyar lírikusoknak abba a talán nem is olyan szűk csoportjába tartozik, akiknek nemcsak a sorsa volt rettenetesen nehéz, hanem a személyisége is.

Interaktív

Rádió

Interaktív

A mélypont ünnepélye

Időt kérek

Nem, Pilinszky János egyáltalán nem erre gondolt, amikor remekbe szabott versét megírta, ő egy másfajta mélypontot és másfajta ünnepélyt vizionált, mégis, ebből a szempontból is elgondolkodtatóak sorai: "Ki mer / csukott szemmel megállani / ama mélyponton, / ott, ahol / mindíg akad egy utolsó legyintés, / háztető, / gyönyörü arc, vagy akár / egyetlen kéz, fejbólintás, kézmozdulat?"

Könyv

Interaktív

A közrádió mennybe megy

Gimesi Dóra-Jeli Viktória-Tasnádi István: Időfutár - A körző titka

Ki gondolta volna, hogy 2012-ben megengedik néhány elvetemültnek, hogy újraélesszék a családi rádiójáték műfaját - és hogy ezzel akkora rajongótábort építenek majd másfél éven belül, amekkora legutóbb Komjáthy Györgynek volt?

Színház

Színház

Színház

Gazdagok és szépek

Luc Bondy Tartuffe-je

A bécsi Akademie Theater - a Burgtheater kamaraszínháza - az egyik legjobb vidéki színház, mármint innen, Budapestről nézvést. Mert hát nem kell hosszabban utazni oda sem, mint azokba a vidéki színházakba, ahová viszont nem érdemes menni.

Képzőművészet

Kiállítás

Képzőművészet

Rövid idő

Körösényi Tamás: A művészet él!

Nem ritka gyakorlat a múzeumi működésben, hogy ha a kiállítási program épp hiányt mutat, a kurátorok utánagondolnak, mely művésznek közeleg éppen kerek születésnapja. Az egyetlen probléma ezzel a praktikus múzeumi megoldással, hogy nehéz és méltánytalan helyzetbe tudja hozni a hagyatékok gondozóit és az életműveket feldolgozó művészettörténészeket.

Gasztro

étel, hordó

Gasztro

Fuji

Mondjanak bármit, a Rózsadombnak is vannak olyan részei, ahová csak akkor megyünk, ha muszáj. A Pusztaszeri, a Felső és Alsó Zöldmáli utak a maguk két-két sávjával, buszforgalmával, panelgyanús társasházaival inkább egy Brezsnyev korabeli szovjet luxuslakótelepre emlékeztetnek, mint Budapest felkapott negyedére, meg is állapítjuk halkan, hogy aki itt vásárol ingatlant súlyos tízmilliókért, annak biztosan nem volt gyerekszobája.

chili&vanília

Gasztro

Chimichurri

Csuda tudja, mi az igazi sztorija ennek a mókás nevű, zseniális, argentin származású fokhagymás-petrezselymes, a pesztónál valamivel hígabb állagú mártásnak, amit a pompás argentin marhahúsok mellé adnak. Hiába a számos forrás, ahányféle, annyi történet.

Sport

Női labdarúgó Európa-bajnokság 2013 - Svédország

Sport

Észak pokla

A döntő tizenegyes következik a Linköping Arénában; ha Janni Arnth belövi, mindennek vége: bombameglepetés születik. És ilyet én még nem láttam ennyire kiélezett helyzetben: a dán nő arcán derűs, laza mosollyal lép a büntetőponthoz. A bűbájos gyilkos. A női labdarúgás még mindig ott tart, ahol két éve a szupersikeres világbajnokságon elköszöntünk tőle: a legitimációjáért küzd. S még mindig nyerésre áll.

Lokál

Mire jók az üres házak?

Lokál

Lakatlan szigetek

A magukra hagyott épületekben rejlő lehetőségeket Európa más nagyvárosaihoz hasonlóan itthon is kezdik felfedezni.

Tudomány

Hazánk sziklái a világhálón

Tudomány

Talpalattnyi rög

Már túrható Magyarország első online, interaktív földtani atlasza - ha eddig nem tudtuk volna, most kiderül, min tapodik a lábunk.

Tévétorrent

Tévétorrent

Asszonyok a fronton - A Fall első és a Killing harmadik évada

Tekintetbe véve, hogy mélyen konzervatív műfajról van szó, különösen elbűvölő, hogy ma éppen a nyomozós bűnügyi tévésorozatok mutatnak fel egy olyan világot, melyet a női egyenjogúsítási törekvések sikere miatt (de csakis azok miatt) már-már utópisztikusnak lehet gondolni.