mi a kotta?

Pereg a dob

  • mi a kotta
  • 2023. augusztus 16.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/33. hétre

„Egyetlen más kortárs zeneszerzőt sem ismerek Európában Ravelen kívül, aki úgy tud állandóan változni, hogy közben semmi jelét nem mutatja alkotói válságnak” – írta Maurice Ravelről egy korabeli francia zenei szaklap szerzője, de talán nem is szabad válságról beszélni egy olyan művész esetében, aki a múlt század legizgalmasabb évtizedeiben alkotott. A Boléro persze még lehet blöff: egyetlen ismétlődő dallam tizenhat percen át, amelyet a fokozódó dinamikán túl egyedül az egyre pompásabb hangszerelés visz el a hátán. Hogy a szerző „őrült” – miként egy hallgató sóhajtott az ősbemutatón (Ravel szerint igaza volt) –, avagy zseni, az legkésőbb a koncerten kiderül, mégpedig a Győri Filharmonikusokén, amelyet Berkes Kálmán igazgat. A Fertőrákosi Kőfejtőig elbumlizni nem egyszerű, gondolják meg kétszer, mielőtt elindulnak, de a Ravel-mű mellett a Tell Vilmos-nyitány, a Carmen részletei, az Offenbach-féle Kánkán, szláv táncok meg A denevér-nyitány is elhangzanak. Bort bizonyára mérnek a helyszínen, segíteni fog (Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, augusztus 19., hét óra).

A Virtuózok legutóbbi szériájában felbukkant TanBorEn ütős trió Bartók, Stravinsky modernista műveit fűzi össze a tradicionális világzenével, hogy aztán végül a jazz inspirációs forrásait is a közönség elé tárja (Magyar Zene Háza, augusztus 18., nyolc óra).

Pénteken és szombaton még kétszer játszszák A varázsfuvolát az Operaházban: Szinetár Miklós nem szűkölködött ötletekben, amikor kilenc évvel ezelőtt színpadra állította Mozart örökbecsűjét, amelyben ezúttal Bodor Éva, illetve Lucie Kankova vágja ki a magas C-t az Éj királynője szerepében (augusztus 18. és 19., hét óra). Az Eiffel Műhelyházban pedig a Kassai Nemzeti Színház társulata vendégeskedik, a lengyel Bartók-kortárs, Karol Szymanowski ritkaságnak számító szimbolista-misztikus operájával, a 12. században játszódó Roger királlyal (augusztus 22., hét óra).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk