mi a kotta?

Pillangóhatás

  • mi a kotta
  • 2023. március 8.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/10. hétre

Richard Wagner elszerette a kor neves karmesterének, Hans von Bülow-nak a feleségét, Cosimát, nem mellesleg Liszt lányát. Innen az anekdota: „Ismeri ön Wagnert?” „Persze, a feleségem férje.” Talán nem csak ezért, de Von Bülow ezután meggyőződéses és hajlíthatatlan brahmsista lett, s ha minket kérdeznek, nem fogott mellé vele. Innen nézvést mégis különös, hogy Richard Strausst, aki fiatalon éhes szemekkel figyelt mindenre, ami a szeme elé került, legalább annyira lenyűgözte Brahms, mint Wagner. 1884-ben Von Bülow ismertette össze a harmincnégy évvel idősebb német mesterrel. „Fiatalember, ismerkedjék meg Schubert táncaival, és próbáljon meg egyszerű, nyolcütemes melódiákat alkotni” – hangzott a szakállas mester tanácsa, s ha Strauss ezt komolyan nem vette volna, talán nem ilyen lenne a Rózsalovag vagy a Till Eulen­spiegel. Szóval ki tudja, mi történik, ha Cosima kicsit hűségesebb?

A Nemzeti Filharmonikusok a két zeneszerző műveiből ad koncertet az elmúlt években nemzetközi karmesterversenyeken jeleskedő Hontvári Gábor vezényletével. Az első igazán érett Strauss-mű, a Don Juan után a fiatalkori Kürtversenye szól a Berlini Filharmonikusok szólótülkösével, Stefan Dohrral. A szünet után Brahms II. szimfóniája (Zeneakadémia, március 10., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Dobosviccek

„Srácok, van kedvetek meghallgatni a szerzeményeimet?”, szól az egyik legelcsépeltebb dobosvicc csattanója. A közvélekedés szerint a dobosok tipikusan háttérbe húzódó, nem túl izgalmas figurák, de ahogy Dave Grohl, Phil Collins, Don Henley vagy akár Szikora Róbert példája mutatja, megfelelő tehetséggel és szorgalommal belőlük is lehetnek nagy sztárok. Az elmúlt hetekben két neves angol zenekar dobosa is szólóalbumot jelentetett meg – mindkét lemezre érdemes időt szakítani.

Hordta a jelet

  • - minek -

Mátyás Attila számos zenekaron és zenei korszakon átívelő, lassan négy évtizedes pályafutásában különleges epizód a rövid ideig létező Agnus Dei (Isten báránya) zenekar.

Intimebb invenciók

Bacsó Kristóf legutóbbi szerzői anyaga nem konceptlemez, a szaxofonos nem szokott ilyeneket készíteni. A gondolatok, a képzetek, a keresztutalások sokkal összetettebben bontakoznak ki dallamaiból és témáiból, mint hogy kiragasszon egy képet középre, és a körül motozzon a lemez végéig. Bacsó az irányadó jazzalkotók közé emelkedett a rá jellemző nyugodt, intellektuális megközelítéssel; a saját együttesein kívül elsősorban a Modern Art Orchestra szaxofon szólamvezetőjeként és a Zeneakadémia jazz tanszékének élén.