Sziget 2024

Rezesbanda és hangművészet

Zene

Öt produkciót ajánlunk a Sziget Fesztivál idei kínálatából, az elektronikus zenét szem előtt tartva, a Revolut elnevezésű színpadról.

Meute Látszólagos kivétel az itt sorakozó formációk között, hiszen az erősen repetitív, ritmusközpontú témák az elektronikus tánczenét juttathatják az eszünkbe, de ez nem digitális, és még csak nem is analóg elektronika, hanem a lehető legorganikusabb formája a zenélésnek. Egy technót játszó hamburgi rezesbandáról beszélünk, tucatnyi zenészről, akik akusztikus hangszereikkel tökéletes produkciót nyújtanak, és a rézfúvósok és dobok összjátéka révén az organikus techno kifejezetten hipnotikus formáját hozzák létre. 2015 óta aktívak, eddig öt nagylemezük jelent meg, az idei az Empor címet viseli, és szokás szerint saját szerzemények és feldolgozások, Erykah Badu, Objekt vagy Henrik Schwarz számai vannak rajta. Produkciójuk fergeteges szórakozást ígér. (augusztus 8., 00.30)

Barry Can’t Swim A név a Ninja Tune kiadónál megjelent lemezeivel befutott Joshua Mannie-t takarja, aki Edinburgh-ból származik. Zenéit a frissesség és az üdítő „tisztátalanság” jellemzi: balról némi breakbeat, jobbról jó nagy adag house, de mindehhez erőteljes afro hatások, túláradó vokális témák, és mindent elsöprő melódiák kapcsolódnak. És persze félreérthetetlen nosztalgia a késő kilencvenes évek obskúrus és némileg elfelejtett tánczenéi, valamint a hardcore acid örökség iránt. Mannie először a 2020-as More Content című EP-vel prezentálta a tökéletes receptet, de régóta várt bemutatkozó albuma, a tavalyi When Will We Land? az eddigi legváltozatosabb projektje. A deep house-ból, a jazzből, a breakbeatből és az afro hatásokból kikevert mixtúrájához ugyanis popérzékenységet is adagolt; nagy műgonddal rakta össze a zenei önéletrajzként is működő számcsokrot, amit a rá jellemző rendkívüli elevenség jellemez. DJ-szettjei, élő fellépései a fesztiválok és a menő klubok fő att­rakciói közé tartoznak, minden bizonnyal ezúttal sem lesz másként. (augusztus 8., 01.45)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cirkusz a keresztfán

Ismerős a helyzet, amikor a gyerek csinál valami valóban vicceset, a felnőttből kiszakad egy hangos röhögés, mire a gyerek vérszemet kapva a heves reakciótól, előadja ugyanazt újra és újra, minden körben egyre elvetemültebben?

Sok kis bukás

A Helsingborgból egyebek közt Sanghajon és Párizson át most hozzánk érkezett kollekció koncepciója valóban egyedi: a szervezők összegyűjtötték az emberiség történetének nagy bukásait.

Mezítláb

  • Kiss Annamária

Formákba rendeződik a függöny előtt gomolygó füst, amelynek „takarásában” három férfi megtámad egy fehér ruhás fiatal lányt.

Mert élnek

Mielőtt belevágnánk, képzeljük magunk elé egy pillanatra a kalocsai érseket teljes harci ornátusban.

A látó ember

A múlt szombati tusnádfürdői beszéd napi politikai útmutatásokat és bejelentéseket csupán szűk számban tartalmazott.

A beugró

Minden jel szerint megszerzi a demokraták támogatását és hamarosan hivatalos jelölt lesz. Néhány nap alatt fenekestül fordult fel az amerikai elnökválasztási kampány – a verseny újra kinyílt.

Gyanú ébredt benne

Amikor a Libri kétségbeesett munkatársa harmadszorra kérte, hogy jelöljem meg, hogy a kiadóm, a Patak Könyvek kiadványai közül melyek esnek a gyermekvédelmi törvény hatálya alá, megint eszembe jutott az, amit a nyolcvanas évek elején oly sokszor hallottam az erdélyi ismerőseimtől.