Sportvilág: test test ellen

szerző
Linder Bálint
publikálva
2002/30. (07. 25.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Az idei Sziget másfélszer több sportolási lehetőséget kínál, mint a tavalyi - igaz, a választékból kidomborodnak a Sziget-kompatibilis kvázisportok. Az ivás közben űzhető sportok szakmai közreműködéssel zajlanak majd, miközben a szponzorok egyre hajmeresztőbb dolgokat eszelnek ki. A hagyományosnak mondható sportágak köre nosztalgikus, tornaórai játékkal is bővül.

Az idei Sziget másfélszer több sportolási lehetőséget kínál, mint a tavalyi - igaz, a választékból kidomborodnak a Sziget-kompatibilis kvázisportok. Az ivás közben űzhető sportok szakmai közreműködéssel zajlanak majd, miközben a szponzorok egyre hajmeresztőbb dolgokat eszelnek ki. A hagyományosnak mondható sportágak köre nosztalgikus, tornaórai játékkal is bővül.ASzigeten tudják, amit a Balaton mentén például csak most pedzegetnek: minél tarkább a szolgáltatások palettája, a vendégek annál szélesebb menetoszlopokban hömpölyögnek a helyszínre. Az elv a testgyakorlási lehetőségek körében is érvényesül, így a látogató négyzetméterben is, választékban is évről évre több sportot kap a Szigettől. A sportprogramok turbózása az imázs további javítását is szolgálja, hiszen mely ifjúságvédelmi előadó titulálná drogos-hányós gettónak a Hajógyári szigetet, miután azzal szembesült, hogy a zene mellett labdapattogástól hangos a táj.

Budapesten (és az ország nagy részén) siralmasan kevés szabadidősport-létesítmény található, amire a Sziget nem gyógyír, de a szervezők a jelentkezések helyszínein, az ún.

sportpontokon

igyekeznek majd minél több, városszerte fellelhető sportklub, pálya adatait összegyűjteni és közzétenni. Emellett szórólapokon népszerűsítik a testmozgás jótékony hatásait.

A rendezők elsősorban azokra számítanak, akik nappal nem csak szórakozni, és/vagy művelődni szeretnének - az eddigi tapasztalatok szerint erre minden évben legalább öt-hatezer látogató hajlik. "Régi megfigyelés, hogy a lumpolást követő óvatos testmozgás az anyagcserét gyorsítva mobilizálja a méregtelenítésre szakosodott belső szerveket, ami az egészséges szervezet irányába mutat. Csak arra kell figyelni, hogy addig ne legyen rosszul az ember" - nyilatkozta a Narancsnak egy rendszeres szigetlakónak számító középtávfutó.

A kétségtelenül sportnak mondható tevékenységek között

nagyobb területen és több helyszínen

lesz röplabda, pingpong, tollas és lábtenisz, kosárlabda, valamint foci és strandröplabda, ezek nagy részéből bajnoki ligákat is szerveznek. A labdajátékok idén az általánosból jól ismert tornaórai záróképpel egészülnek ki: lehet majd kidobós játékot játszani romantikus "partizán" vagy az anarchista "mindenki mindenki ellen" felállásban.

A csökkentett mozgástartalmú, ivás közben űzhető sportokat, a dartsot, a csocsót, az asztali hokit idén a sportágak nemzeti szakszövetségei telepítik ki a helyszínekre, megpróbálják a kocsmánként eltérő szabályrendszeren nevelkedett játékosokat kiügyesíteni, és a nemzetközi standardok irányába terelgetni.

A sajátosan szigeti, burleszk elemekben bővelkedő, de testileg is megterhelő tevékenységek közé tartozik majd a Sziget legerősebb embere választás keretében megrendezett boroskanna-cipelés, söröshordó-gördítés, homokzsákhajítás csakúgy, mint a szumó- és a limbóbajnokság, a naponta lejátszott kötélhúzó- és szkanderversenyek, a bokszmérkőzések, valamint a középkori

ügyességi játékok

Ebbe a naprendszerbe tartozik a rekeszmászás, a rodeóbika vagy a rodeórafting (bikára szerelt gumicsónak) és az ugróasztalok világa is. Fenti erőpróbákon csak vizuálisan szondázzák a jelentkezőket, de a Metal Hammer színpad mögötti térségben csak az ülhet a buckákra idomított terepgokartokba, akinél nem színeződik el a szonda.

Szigeteket képeznek a szponzorok által mágnesnek kirakott, meghökkentésre és adrenalinpumpálásra kihegyezett sportparkok. Ezeket saját költségükre, saját díszlet- és márkaépítési elképzeléseiknek megfelelően két helyen is felállítják. Az ún. kalandvárakat hegymászótechnikával kell bevenni, hálón, hídon kell fent továbbvergődni, végül szabadeséssel vagy gyorsereszkedéssel kell az állványokból álló "vár" túloldalán földet érni. A parkok területén természetesen lesz vízi rúdugrás, légdeszkázás és számos egyéb őrület, a tradicionálisan széles közönséget vonzó vízifoci lassan nyugdíjas sportnak fog számítani.

A szervezők minden sporteszközt, sportpályát felállító cégtől tanúsítványt kérnek, hogy berendezéseik érvényes műszaki vizsgával rendelkeznek, azt is ellenőrzik, hogy megfelelnek-e az európai uniós biztonságtechnikai előírásoknak.

A sportesemények döntő többségét a Sziget saját (idén egymilliárdos) büdzséjéből finanszírozza, a pályákat, eszközöket szállító, a versenyeket bonyolító vállalkozásokat ők maguk fizetik. Fülöp Zoltán, a programok koordinátora elmondta, hogy idén legalább másfélszer annyit költenek, mint tavaly, aminek eredményeképpen most minden sporttevékenység ingyenes lesz. A kalandparkok, extrém sportok (mászófal, rodeó, ugróasztal) költségeit a szponzorok adják össze. Mintegy tizenötmillió forintot.

Linder Bálint

szerző
Linder Bálint
publikálva
2002/30. (07. 25.)
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Narancs vélemény

Kultúra

még több Kultúra...