mi a kotta?

Szerelmi hegedű

  • mi a kotta
  • 2014. július 27.

Zene

"Nyárra a windsori királyi kastélyban biztosítok Önnek lakást - mondta a királyné -, és ott - tette hozzá, kacéran a királyra kacsintva - édes kettesben muzsikálunk majd. - "! Haydnra nem vagyok féltékeny - felelte a király -, ő jóravaló, becsületes német ember. - Legnagyobb büszkeségemre fog szolgálni, ha ezt a jó híremet megtarthatom - válaszolta Haydn." Az angolok körében, lám, ilyen kitüntető megbecsülésnek örvendett az idős Joseph Haydn, aki két szigetországi turnéján egyre nagyobb és nagyobb elismeréssel találkozott, s aki mindeközben szorgalmasan és kifogyhatatlan érdeklődéssel bővítette ismereteit: bankot, kórházat és hajógyárat látogatott, s feljegyezte érdekesebb találkozásait nevezetes muzsikusokkal és festőkkel, friss nászutasokkal meg falábú borkereskedőkkel. Az utóbbi új ismeretségéről így írt naplófüzetében: "March úr fogorvos, egyszersmind bognár és borkereskedő. Nyolcvannégy esztendős. Nagyon fiatal szeretőt tart, van egy kilencéves lánya, aki elég jól zongorázik. Gyakran voltam vendége. Nota bene: mint fogorvos 2000 fontot keres évente, minden kocsija legalább 500 fontba kerül. Mint borkereskedőnek, úgy hiszem, kevesebb lehet a jövedelme. Két mankón vagy két falábon vonszolja magát." Hasonlóan lényeglátó, az anyagi mozzanatokat józanul kiemelő modorban jegyzetelte Haydn saját hangversenyeit, bemutatóit is, mondjuk, legutolsó londoni szimfóniája, a "Londoni" szimfónia ősbemutatójáról írván 1795 májusában: "Az egész társaság, velem együtt, igen elégedett volt. Ezen az egyetlen estén négyezer forintot kerestem. Ilyesmi is csak Angliában lehetséges."

Ez a gazdagon honorált, 104-es sorszámú szimfónia indítja majd azt a nyáresti szabadtéri hangversenyt, amelyet a Concerto Budapest készül adni a Pesti Vármegyeháza díszudvarán (július 3., nyolc óra). Keller Andráshoz és együtteséhez utóbb aztán Baráti Kristóf is játszótársul szegődik majd Mozart G-dúr hegedűversenyét előadandó, s a koncertet Beethoven IV. szimfóniája fogja berekeszteni.

"Hangja különösen elbájoló csöndes estén" - ezt akár Baráti Kristóf mesterhegedűjéről is leírhatnánk, azonban az idézet még Leopold Mozarttól való: ő jellemezte ezekkel a szavakkal az együtt rezgő húrjai okán oly különleges hangzású vonós instrumentumot, a viola d'amorét. A magyar közönség számára legelső körben a Bánk bánból (onnan is Melinda szakaszaiból) ismerős hangszer ezekben a napokban egy nemzetközi kongresszus témája lesz itt Pesten, illetve Budán. Ennek a nagy jelentőségű tanácskozásnak a záró koncertje vár reánk a hét végén fent a Várban, többek között Antonio Vivaldi műveivel (MTA Zenetudományi Intézet, június 29., fél hét).

S végül: mozizzunk! Renée Fleming Desdemona-alakítása miatt okvetlenül megéri újranéznünk a Metropolitan Opera pár esztendővel ezelőtti Otello-közvetítését, amely Elijah Mosinsky kipróbált rendezését kínálta akkor a nagyvilág, ma pedig az Uránia Nemzeti Filmszínház közönsége számára (július 2., hat óra).

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.