színház - MESE A TÛZPIROS VIRÁGRÓL

  • - sisso -
  • 2010. november 4.

Zene

Klasszikus zenés mesejáték formájában vitte színre a tíz éve alakult Karaván Művészeti Alapítvány társulata Karnauhova és Brauszevics orosz meséjét. A színésztanoda gyermek- és ifjúsági társulata a megszokott módszerével dolgozott, amely azon alapul, hogy tehetséges cigány és nem cigány tanítványok, valamint profi színészek együtt próbálnak, játszanak, közösen értelmeznek, tanulva egymástól, nagy odafigyeléssel.
Klasszikus zenés mesejáték formájában vitte színre a tíz éve alakult Karaván Mûvészeti Alapítvány társulata Karnauhova és Brauszevics orosz meséjét. A színésztanoda gyermek- és ifjúsági társulata a megszokott módszerével dolgozott, amely azon alapul, hogy tehetséges cigány és nem cigány tanítványok, valamint profi színészek együtt próbálnak, játszanak, közösen értelmeznek, tanulva egymástól, nagy odafigyeléssel. Senki sem áldozatot hoz - az igen fordulatos, fülledt mese hõseként sem, inkább természetesen, organikusan bomlik ki a mondanivaló. A közösen teremtõs metódus, a gördülékeny játék, a zenekar sajátos együttmûködése - nyilván Nyári Oszkár társulatvezetõ interetnikus világképének köszönhetõen is - szépen átjön Tóth Géza "gyereknépszínházi" rendezésén. Mindenki a saját sorsát hozza a mesébe, azt, amije van: az õszinteségét, a némaságát és a félelmeit.

A mese a szeretetrõl szól, a felszín és a mélység közti különbség felmérésének nehézségeirõl. És arról, hogy az értékek megtalálásához segítség kell, ha más nem, egy mese legalább. A kereskedõtõl (Dunai Tamás) leányai gyémántkoszorút, drága tükröt kérnek ajándékba, a legkisebb pedig egy álmában látott piros virágot. Kiderül, hogy a virág "beszerzési ára" a legmagasabb: az addig apatikus apa a lelkét hagyja ott érte cserébe az erdõ szörnyetegének - és a kisebbik lánya váltja majd meg. Mása önként költözik össze a rémmel, és megszelídíti, megszereti õt. A szépség és a szörnyeteg sztorija másság-alaptörténet, és ebben az interpretációban ki is bomlik szociokulturális gyógyító ereje (szépen megtámogatva világzenei alapú dalbetétekkel). Öttõl kilencvenéves korig erre mindenki fogékony, akit a sorsvirág pompája vagy illata elkeserített vagy elbûvölt valaha.

Pince Színház, október 24.

*****

Figyelmébe ajánljuk