mi a kotta?

Teremtés utca

  • mi a kotta
  • 2023. december 19.

Zene

Klasszikus zenei programajánló a 2023/51-52. hétre

„Még akkor is leírhatatlan melankólia volt bennem, amikor befejeztem a kottát, és velem van ez az érzés e levélnek írásakor is; egészen addig, amíg észre nem vettem, hogy az orgonák egészen kinyíltak, a fű kövér lett az esőtől, a rózsák pedig bimbóznak” – írta patrónusának Csajkovszkij, akinek az Emlék egy kedves helyről kéziratát ajándékozta.

A kéttételes darab a svájci Clarensben, a Genfi-tó partján készült, ahol a zeneszerző zaklatott és rövid házasságát pihente ki. Legkedveltebb részlete, a Meditáció eredetileg a Hegedűverseny lassú tétele lett volna. Ez a muzsika nyitja a Concerto Budapest estjét, majd elhangzik az említett versenymű is, mégpedig Keller András vezényletével, Baráti Kristóf hegedűszólójával. Ne csodálkozzunk, hogy az együttes műsorán A hattyúk tava és A diótörő szvit átiratai is szerepelnek. Utóbbi nyilván ugyanabból a barlangból került elő, ahonnan Michael Bublé és Mariah Carey az év eme szakában. Még ha a balett­zenének jobban is örülünk (Zeneakadémia, december 22., fél nyolc).

Másnap karácsonyi koncertet ad a Nemzeti Filharmonikusok és a Nemzeti Énekkar, mégpedig olyan Bach-kantátákból, amelyek a lipcsei Tamás-templom adventi időszakára készültek. A műsort a dicsőséges D-dúrban komponált Magnificat zárja, a hiteles megszólalásért pedig Vashegyi György zeneigazgató, megbecsült régi­zenész szavatol (Müpa, de­cember 23., fél nyolc).

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk