Tévésorozat - Elő a farbával - Hung - Neki áll a zászló

  • - köves -
  • 2009. október 8.

Zene

Let's fuck, let's fuck, let's fuck, let's fuck, let's fuck! - egy vonzerejében megerősített dolgozó nő ízlelgeti így a tiltott szavak ízét az HBO új, saját gyártású sorozatában, és a szókimondást nemkülönben felszabadult testgyakorlás követi.

Let's fuck, let's fuck, let's fuck, let's fuck, let's fuck! - egy vonzerejében megerősített dolgozó nő ízlelgeti így a tiltott szavak ízét az HBO új, saját gyártású sorozatában, és a szókimondást nemkülönben felszabadult testgyakorlás követi. Ami azonban az egyiknek a boldog önkívület, a másiknak kemény meló: amit látunk, korántsem a spontán jött beteljesülés, hanem egy férfiprosti munka közben. A szakállas vicc szerint aki nem tudja csinálni, az tanítja, aki pedig még arra sem képes, abból lesz a tornatanár. Az HBO tíz egymást követő félórából álló vicce azt is tudja, mi lesz a minden téren (úgy privátilag, mint szakmailag) vesztésre álló tornatanárból. Szexipari szakmunkás, mi más! Az ilyen alakokat, mint amilyen a mi tornatanárunk, Ray is, a sorozatalkotói fantázia néhány éve még simán meghagyta volna eredeti szakmájában: edzhette volna a gimnáziumi kosárcsapatot napestig, legfőbb gondja pedig az lett volna, hogy kikezdjen a pompomlányokkal, és megnyerje a házibajnokságot. Tekintve azonban, hogy egyszerre dúl a gazdasági válság, sorozatfronton pedig a "na, kinek nagyobb?" verseny, ilyen klímakörülmények között Raynek esélye sem volt, hogy polgári foglalkozásának éljen. A Hung készítői (élükön a nagy sztárokat és a kisrealizmust előszeretettel párosító Alexander Payne-nel) becsületesen elvégezték a kiszabott házi feladatot: pontos számításokat végeztek arra nézve, mi a teherbírása a tornatanárból lett férfiprostivicceknek. Számos tényező dolgozott nekik: a profilváltásból adódó vígjátéki zavarok és a válság okozta gazdasági realitások, a gyakorlatlan háziasszonyi ajkakat elhagyó "fuck" szócska kedvező akusztikája, és egy viszonylag új kategória, a hősünk szolgáltatásain kapva kapó MILF-ek (konszolidált kábelen még megmutatható) bájai. Végül is annyi mindenből csináltak már filmet, miért pont egy péniszviccből ne sikerülhetett volna. Na jó, van itt egy másik vicc is, a női stricis, a nagy farkú tornatanár menedzsmentjét ugyanis a bölcsészkar vállalja fel egy kiugrott költőnő személyében. Sokat köszönhet a sorozat annak, aki Jane Adamset, az intellektuelmozik üdvöskéjét nézte ki erre a szerepre. A megtalálása a nagy szám, onnantól a papírforma érvényesült: a "stricit" oly öntudatosan ejtő színésznő lejátszik boldog-boldogtalant. Míg ő a szende bölcsészeket, a Rayt alakító Thomas Jane akciófilmes múltját teszi zárójelbe - a nem túl tehetséges, de annál lelkesebb sztárok szimpatikus igyekezetével.

A sorozat az HBO-n indult, október 6-án 21.30-kor

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?