Tricky with DJ Muggs and Grease (Juxtapose: Nem csak egy póz)

  • - bogi -
  • 1999. szeptember 29.

Zene

Tricky with DJ Muggs and Grease: Juxtapose

Ezt hívják stressznek, el a füvemtől, cseszd meg - susogja a hurutos hang a legrandább rapper mostani lemezén. A She Said sorai alapján Tricky újabb depóepizódjának rettenete leselkedik ránk, de hál´ istennek csalatkoznunk kell. Az utóbbi évek megszokott hirtelen halál programjának prolongálása helyett most megint a jó öreg hip-hop került műsorra.

"Ez a műfaj változtatta meg az életem, a haveroknak már egy évvel az első rímem megírása előtt azzal kérkedtem, hogy márpedig én rapper vagyok" - vallja Tricky, bár ennek bizonygatását később már nemigen láthatta szükségesnek: a Massive Attack-beugrások és a debütáló Maxinquaye (1995) magukért beszéltek. Nem sokkal ezután azonban otthagyta Bristolt, és elköltözött a New York-i Greenwich Village 666-os számú apartmanjába. Következtek az ördöggel cimborálós lemezek (Pre-Millennium Tension, Nearly God, Angels with Dirty Faces), melyek hiába villantak meg néhány pillanat erejéig, egyiket sem bírtam végigszenvedni.

Trükkös kedvem azonban most visszatérni látszik, az új anyag messze élvezhetőbb közvetlen elődeinél. Mondjuk nem is spilázták túl, az egész mindössze 35 perc, ráadásul még ebből is lejön az egyik szám tökfelesleges metálverziója. Különben le a kalappal Tricky ego-egzecíroztatása előtt, eddig sosem engedte meg, hogy más producerek belekontárkodjanak a lemezeibe. Nálam az egymás mellé helyezés (Juxtapose) szándékának ellenére DJ Muggs (Cypress Hill) nyert, Grease (Ruff Ryders, DMX) elbucskázott a második nóta ízléstelen Satriani-típusú szólójával. Az énekes/rapper vendégbrigádból Mad Dogot fényezik nagyon, állítólag ő lenne a legbetegebb rapper, aki a londoni ködből előbújt, de hát hol van ő Tricky asztmájához képest. Az új csajok - Kioka és D´na - az eddig standard Martina távolmaradása miatt kerültek a képbe, ő ugyanis éppen a szólólemezét nyüstöli.

Szóval örvendezem, Tricky mégse örökbe adta a lelkét, kéri szépen, hogy nyalogassuk neki tisztára (Wash my Soul). A szívszorongató szövegelések mellett persze ismét megkapja a lemezipar és a gengszter-rap (For Real). Rengeteg csávónak csak merevedése van a sokkolni vágyástól, nem látják a szenvedést, csupán egyféle városi cowboy életmódot. Én nem akarok keménykedni és stricit játszani, a Juxtapose egy másfajta megközelítése a hip-hopnak. Nem just-a-pose, annyi fix.

- bogi -

Durban Poison/Island/Universal, 1999

Figyelmébe ajánljuk