Lemez

U2: All That You Can’t Leave Behind (Deluxe)

  • Nagy István
  • 2020.12.09 21:00

Zene

Év vége felé mindig fellendül a reissue biznisz – ezúttal a U2 kereken 20 éves albuma van soron.

Fontos lemez Bonóék történetében, ugyanis a számukra kísérletezéssel teli 90-es éveket követően itt léptek úgymond nagykorba, emellett sok rajongó szerint ez az utolsó igazán jó munkájuk. A dalok megszületését számos tényező nehezítette: a frontember hangszálproblémákkal küzdött, na és világmegváltó minőségében többet volt politikai kiküldetésen, mint a stúdióban. A tagok feledtetni akarták az 1997-es Pop és az azt követő turné gyengébb fogadtatását, ezért a korábban bevált producerekkel (Brian Eno, Daniel Lanois, Steve Lilly­white) dolgoztak, a hangszerelést puritánabbra vették, és saját bevallásuk szerint megpróbáltak visszatalálni a valósághoz.

Az album legfőképp a zenekarról és az összetartozásról szól, és pár középtempós darabot leszámítva csupa balladát tartalmaz. 12 millió lemezvásárló valószínűleg nem tévedhet, ahogy a hét Grammy-díj is önmagáért beszél. Az idealista Beautiful Day, a Tomb Raiderben is felcsendülő Elevation, a Michael Hutchence emlékére írt Stuck in a Moment You Can’t Get Out Of, a lemezcímet rejtő Walk On és a 9/11 után új értelmet nyerő New York viszi a prímet, de a többi dalt is örömteli érzés újrahallgatni. Ami az újrakiadást illeti, abból a „super deluxe edition” a legfényűzőbb, összesen 4,5 órányi anyagot tartalmaz. Benne egy remek bostoni koncerttel, valamint a kislemez B oldalakkal, amelyek közül kiemelkedik a Love You Like Mad és a kicsit még a Popra hajazó Big Girls Are Best.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Velünk élő féltudás

  • Hernádi Elvira

Jó néhány éve már, hogy a Publius Hungaricus a féltudású magyar elit bűneit ecsetelte. Azóta felnőtt egy új generáció, az ország szellemi és politikai vezetése legalább az európai oktatás tisztes középmezőnyébe tartozó intézményekben kupálódhatott. 

Mielőtt eltűnik végleg

Alighanem két dolog jut eszébe mindenkinek a Roberto Baggio nevet hallva: az 1994-es vb-döntőben kihagyott legendás tizenegyes, illetve az élethosszig (tehát ma is) viselt, nem kevésbé legendás copf. Vagy lokni, varkocs, lófarok, akármi is lett légyen az a maestro tarkóján.

Kisujjgyak

  • - köves -

Ha meg kell csinálni a nagy melót, letudni az utolsó bulit, kirámolni a széfet, ami után nincsen több széf, csak a boldog öregkor Kansasben, Soderbergh a mi emberünk.

„Összeáll egy nagy egésszé”

  • Láng Dávid

A 10 éve alakult Verőköltő zenekar frontembere univerzális művész: szinte minden hangszeren játszik, festő szakon diplomázott, és húszéves sem volt, amikor a Magvető kiadta a verseskötetét.

Becsapódás

Az ünnepi vacsoráját elköltő pár, Helen (Lovas Rozi) és Danny (Lengyel Tamás) lakásá­ba berobban a csurom véres Liam (Molnár Áron), akiről hamar kiderül, hogy a feleség testvére.

Az együttélés lehetőségei

A hagyományosan kétévente megrendezett Velencei Építészeti Biennálé is megcsúszott a pandémia miatt, de május 22. óta a Giardini della Biennale parkját és az Arsenalét, azaz az egykori velencei hadihajógyár területét ismét építészek, művészek és látogatók lakják be, egészen november 21-ig.

Szervezett szervezetlenség

  • Áfra János

A kis méretű, mégis zavarba ejtően tartalmas, nehezen áttekinthető tárlat egy nemzetközi kiállítássorozat része, amely a Zürichi Egyetemen 2017 és 2020 között megvalósult kelet-európai performance-kutatás eredményeit hivatott bemutatni.

„Nem hezitált”

Szerb Antal éppen 120 éve született, és 80 éve, 1941-ben jelent meg eredetileg háromkötetes munkája, A világirodalom története. A mű friss, minden eddiginél precízebb kiadásának sajtó alá rendezőjével annak népszerűségéről, hányattatott sorsáról, 21. századi aktualitásáról beszélgettünk.

A szamuráj reggelije

  • Pálos György

Fúziós korban élünk, azon sem lepődünk meg, ha egy kisvárosi étterem étlapján kevert fogásokat találunk. Az más kérdés, hogy a leves, amely se nem vietnami, se nem olasz, nem túl finom, mert nincs karaktere.

Merre vannak?  

  • Schein Gábor

Apró ember éles gombszemekkel. A fején zabolázhatatlan göndör haj. Befogad, figyel, kérdez. Hatalmas vágy él benne, hogy a világban rend legyen, de a világban nincsen rend. Hogy érthető legyen és átlátható. De a világ ellenáll a megértési kísérleteknek, kitüremkedik a réseken, széttöri a kereteket. A világ sokszor homályos, sötét, és soha nem átlátható. Hát akkor legyen a vers az! Legalább a vers.