Fesztiválmelléklet

"Újraosztanám a lapokat"

Horváth László, a Fonó vezetője

  • rés a présen
  • 2013. szeptember 29.

Zene

rés a présen: Kis kihagyás után újra vezeted a Fonót. Hogyan telt az elmúlt pár év, és milyen az új koncepció?

Horváth László: Úgy vagyok a Fonóval, mint José Mourinho a Chelsea-vel. Mindenhol jó, de talán ott a legjobb, ahol a kezdeti eredmények, sikerek emlékezetesek maradtak. Mai napig él bennem az 1999-es év, ahol az új évezred világzenei produkcióit fektettük le: Besh o droM, Boban Markovicék, Lajkó Félix, Csík zenekar, Gypsy Cimbalom Band... Mint látjuk, a nevek azóta is etalonok a szakmában és a piacon egyaránt. Az új koncepció mindenekelőtt az értékektől vezetve kíván lavírozni. Egyrészt olyan neveket akarunk és tudunk kiszolgálni, mint Dresch Mihály, Borbély Mihály, Juhász Gábor, Balázs Elemér, Both Miklós, Herczku Ágnes, Csík János és a sort folytathatnánk - ami azt jelenti, hogy szinte feltételek nélkül az ügyeik, koncepcióik mögé állunk. Másrészt a következő évtizedek zenekarait is segíteni kívánjuk: Buda Folk Band, FolkAmbassy, Cimbaliband, Lakatos Róbert és a RÉV, Felvonó, Berka... A Fonó küldetése nem változott: a magyar kultúra egyedi, kurrens, értékeket hordozó produkcióinak a partnerei kívánunk lenni.

rap: Voltak-e a Fonónak a nyáron kihelyezett rendezvényei?

HL: Ami a Fonó falai közé már nem fér be, azt kihelyezzük, például a budafoki Kárpát-medencei Borászok és Népzenészek Találkozójára, ahol a programot már mi kreáltuk. Népzenei, világzenei produkciókkal láttuk el az ország szinte minden fesztiválját, ott voltunk a júniusi Etyeki Pikniken, ott leszünk a szeptemberin is, ahol egy présházat töltünk meg tartalommal meg a népzenészek által kiválasztott borokkal.

rap: Milyen rendezvényekre számíthatunk ősszel?

HL: A Fonó 18 éves lett, Nagykorúság és felelősség címmel zajlik az egész október-december, olyan kiemelt programokkal, hétvégékkel, melyek a fénykort hivatottak felidézni vagy egy újabb fénykort megalapozni. Nincs olyan számunkra fontos művész, aki ne lenne ott a sorozatban, Balázs Elemértől a Zerkula zenekarig!

rap: Milyen egyéb projektjeitek vannak a rendezvényeken kívül?

HL: CD-kiadási portfóliónk folyamatosan bővül, ez olyan számunkra, mint egy színháznak az új bemutató - nélkülözhetetlen. Lajkó Félix Mező című lemezét a World Music Charts Europe listavezető helyéig röpítettük. A Fonót az európai kiadók 20-as listájára toltuk vissza. 'sszel egyedi Csík-bakelitlemezzel, új Dresch Quartet-albummal is jelentkezünk.

rap: Mit tennél, ha egy szép napon arra ébrednél, hogy te vagy a népzenei miniszter?

HL: Magamhoz csatolnám még a világzenei meg fesztiválpiacot is, és újraosztanám a lapokat. A Héttorony Fesztivált a haza kiemelt rendezvényévé tenném, a népzenészeknek évi egymilliárdot biztosítanék, a Muzsikásnak, Csík Janinak, Lajkó Félixnek, Dresch Misinek biankó csekket adnék - tudva, hogy ők úgysem csinálnának mást, mint zenéjükkel a nemzetüket szolgálnák. Egyik utolsó intézkedésként a Fonó Budai Zeneházat a nemzeti együttműködés rendszerében betöltött példamutató tevékenysége okán állami százmilliókhoz juttatnám, melyet az aktuális kormányfővel szignóztatnék!

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.