web - AMIKOR FREUD KEZE VAN A SZEMEDBEN

  • Széphelyi Júlia
  • 2010. január 28.

Zene

A furcsa című félreolvasó-napló zömmel szingli, webaddikt nők intellektuális, vágyteljesítő blogja - egyszersmind az utóbbi idők egyik legeredetibb, minimalista formában elővezetett társadalomkritikája is. Félreolvasások puritán listája az oldal: posztjai szavakra és tőmondatokra korlátozódnak, zárójelben az eredeti szóalakkal. A Freud szikár formában közöl, néhol mégis kéretlenül sokat árul el bejegyzőiről, amikor privát bloghoz hasonló intim csatornaként működik a panaszosok számára.
A furcsa címû félreolvasó-napló zömmel szingli, webaddikt nõk intellektuális, vágyteljesítõ blogja - egyszersmind az utóbbi idõk egyik legeredetibb, minimalista formában elõvezetett társadalomkritikája is.

Félreolvasások puritán listája az oldal: posztjai szavakra és tõmondatokra korlátozódnak, zárójelben az eredeti szóalakkal. A Freud szikár formában közöl, néhol mégis kéretlenül sokat árul el bejegyzõirõl, amikor privát bloghoz hasonló intim csatornaként mûködik a panaszosok számára. A Freud nõi becsületesen hozzák ugyanis a szinglisztereotípiákat, az önbántás és öndédelgetés változatos formáit, olyan megható félreolvasások képében, mint magányterület (magánterület helyett), viszonzatlanul (azaz visszavonhatatlanul) besötétedett, én, te, ó (õ), hûség- (vagyis hõség)riadó. A posztolók sokszor a vágyteljesítés põre eszközeiként néznek a szavakra: csak élvezz (evezz) rendületlenül!; terpesszél egyet oldalt (szerkesszél egy weboldalt); farkaddal (mármint fakarddal) a hatalom ellen; lesbian session (az unalmas serbian lesson helyett).

A Freud mára nem is elsõsorban a lappangó szexualitás, sokkal inkább a webhasználói ösztön feltárásában leli örömét: oldalán olyan szókapcsolatokban tobzódhatunk, mint a "kitoloncolnák Angliából a torrentgyanús (terrorgyanús) csoportot", de tetten érhetõ a netfüggõség nõi szempontokkal való keveredése is: új Freeblog, új diéta (új béta helyett). Mindezen túl a Freud egyszersmind a társadalom lelkiismerete is. Nem mindennapi érzékenységgel mutat rá a jelen társadalmi valóságára, amikor elénk tárja az észlelés esetlegesnek látszó hibáit: Marketingesek tere (Harminckettesek tere helyett), borzasztó ez az egészségügy! (vagyis borzasztó ez az egész ügy), tiszteljétek a bkv új weboldalát (teszteljétek helyett). Szofisztikált módja ez a társadalmi véleményformálásnak, ráadásul a felelõsség sem a megnyilatkozóé - pusztán a tudattalané.

http://samfreud.freeblog.hu/

*****

Figyelmébe ajánljuk