A szerk.

A hatalom hajléka

A szerk.

Emlékeznek még a „luxusbaloldal” fideszes szlogenjére? E debilitás szajkózása 2005-ben volt előírva a Fidesz-belvilág tagjainak. A szlogenre felhúzott világmagyarázat origója az akkori SZDSZ-elnök „luxuskarórájáról” készített fénykép volt, s bolygóként keringett körü­lötte néhány vezető szocialista politikus „luxusvillája”, melyek előtt tüntettek is a felhevült jobboldaliak. Fideszes politikusok tartottak sajtótájékoztatót, s az arcukon az alkalomhoz illő megindultsággal és döbbenettel állították szembe a korrupciót a „rosszabbul élünk, mint négy éve” életérzésével.

E lelkesítő akciókat azonban nemcsak a következő évi választási kampány beindítása motiválta, hanem a figyelemelterelés is. Akkortájt egy politikai okból kezdeményezett, de valós kérdésekre választ kereső parlamenti bizottság az Orbán-család vagyonosodását vizsgálta, s ennek részeként került elő Orbán Viktor Cinege úti háza. A papíron vagyontalan exminiszterelnök a tisztánlátás kedvéért tett is fel a honlapjára pár képet a családi fészekről. Jó, jó, tényleg, a budai zöldövezetben van, de a fotókból a hülye is láthatja, hogy nem egy Apró-villa, még jó, hogy nem dől össze. A „balliberális” kormánypártok viszont még azt a nyomorult 35 négyzetmétert is sajnálják, mellyel a család gyarapodása miatt létszükség kibővíteni a házat.

A szemfényvesztésnek aztán a Népszava újságírója vetett véget, aki bérelt repülőről készített felvételeket az ingatlanról. S e képeken az bizony egészen máshogy festett – kinézetre is, méretre is –, mint Orbán honlapján, a megfelelő szögből fotózva. Ki is tört nyomban a ribillió, a fideszes potentátok egymással versengve borultak ki a gyalázatos komcsi tempón, hetekig téma lett, hogy a lap vajon magánlaksértést követett-e el, s följelenthető-e zajszennyezés miatt vagy sem. És volt-e engedély a repülésre? S miből is futotta rá? Még alkotmányjogászok is megnyilatkoztak a témában, de hülyeségben (és amoralitásban) senki még csak meg se közelítette a Fidesz által a pozíciójába ültetett (azóta méltán elfeledett) ombudsmant. Az igyekezet érthető volt, védeni kellett az évek óta sulykolt látszatot: azt, hogy az átlagnál már akkor is jóval gazdagabb Orbán Viktor a nép egyszerű fia, aki 15 évnyi élvonalbeli politizálás meg négy évnyi miniszterelnökösködés után is legföljebb egy 137 éves kis Opel Corsát tud felmutatni, azt is felesben.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pénzbírságot kért ellenfelére a fideszes polgármester - kis magyar abszurd Bonyhádról

A fideszes polgármester, Filóné Ferencz Ibolya azt kifogásolta, hogy Száraz Zoltán ellenzéki polgármesterjelölt a saját Facebook-oldalán megosztott egy városi szervezésű eseményt. Pedig Száraz a bejegyzésben konkrétan feltüntette, hogy az városi esemény. A helyi és a területi választási bizottság is elég furcsán állt az esethez, ami így a Kúrián folytatódik.