A szerk.

A homoszexuális fickók védelmezője

A szerk.

Látványos videó járja be az internetes sajtót: Orbán Viktor, Magyarország kormányfője bevonul az ülésterembe az EU-csúcson. Még nem kezdődik a program, a résztvevők kis csoportokban diskurálnak kedélyesen, oldott hangulatban.

Az egyedül érkező Orbán odalejt az asztalához, szerel rajta valami fontosat, aztán a legközelebb álló csoport felé fordul, s nézi őket, egészen pontosan a hátukat, mert azok a fülük botját sem mozdítják érkezése láttán, nem nyitnak helyet neki a körben, levegőnek nézik, el is húzódnak. Fotók, videók nem kis száma jelenít meg hasonló szituációkat. Már az az idő is elmúlt, amikor azon kellett mosolyogni vagy szégyenkezni, ahogy Orbán megpróbál odasündörögni a nagyokhoz, például Trumphoz azon a brüsszeli NATO-értekezleten. Ami azt illeti, megritkultak a közös fotózkodások a kiérdemesül futball- és moziorangutánokkal is, se Depardieu-től, se Chuck Norristól se egy levél, se egy telefon…

Aztán maga a hétvégi EU-csúcs úgy zajlott, mintha pont ezeket a felvételeket lett volna hivatott illusztrálni. Európa kormányfői közül számosan ajtót mutattak Orbánnak, amikor a fejére olvasták homofób pedofiltörvénye összes mocskát. Csak a lengyel és a szlovén delegátus állt ki úgy-ahogy mellette – maguk is problémás egzisztenciák.

Orbán minderre tagadással válaszolt, a reá oly elterjedten jellemző nagy bátorsággal. E tagadás odáig ment, hogy Orbán Viktor – volt képe hozzá – egyenesen a „homoszexuális fickók” védelmezőjének titulálta magát a nyugati sajtó előtt, aki az utcán harcolt nevezettek büntethetősége ellen, e szerint pedig ő „a jogok harcosa, aki szabadságharcos volt a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitást még büntették”. „Küzdöttem a szabadságukért” – mondotta.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Nem alszik

Mégis ki ölte meg a nagy pofájú, felfuvalkodott amerikai rendezőt? A producer, akit megzsarolt; a forgatókönyvíró, akinek vízióját tönkre akarja tenni – esetleg a főszereplő színésznő, akinek részegen félreérthetetlen ajánlatot tett; vagy talán annak férje, akivel még össze is verekedett?

Túl sok

  • Sándor Panka

A nézőteret sűrű köd borítja, a színpadképet a szürke szín dominálja. Ferdén elhelyezett ajtók keretezik a színpad közepére állított lépcsősort (díszlet, jelmez: Tihanyi Ildi).

Egy doboz lenne

Zuhog az eső, Martin többszöri eltévedés után jut el az Ardennek mélyén lévő a faluba, ahol régen nem látott apja meghalt. Mivel az apja kimondottan azt kérte, helyben hantolják el, ám a temető már tele van, Martin a furcsa sírásó segítségével egy rejtélyes, sok-sok éve nem látogatott sírt akar kiüríteni.

Ki a hülye?

  • Sándor Panka

A színpadon két forgatható szobabelső, a kettő között szintén mozgatható, jellegzetes zöld falusi kerítés. Az elemek mobilizálásával a történet összes helyszíne megjeleníthető. Kovács Dániel Ambrus nem csak rendezte a darabot, ő tervezte a látványt is, s az nem csak az ötletes térkonstrukciók miatt működött. A kopottas szobabelsők úgy teremtenek sivár atmoszférát, hogy közben furcsa nosztalgiát is érzünk irántuk.

Nemesítő idő

Huszonhárom év után újra találkozik egy Férfi és egy Nő. Egykor szerelmespár voltak, ma valami megkésett randevúszerű találkozójuk van egy kölcsönlakásban. Néhány retrónak ható bútor, mázas kisszobor meg klasszik nipp veszi őket körül, a háttér meg egy méretes faliszőnyeg, cirkuszi vagy farsangi jelenettel. A Nő Amerikában él, a Férfi itthon maradt.

Tartsd szárazon a tésztát!

  • Kiss Annamária

Mintha vége lenne az előadásnak, tapsolnánk, ám szólítanak az alkotók, hogy foglaljunk helyet a színpad egyik vagy másik szélénél attól függően, szerintünk bűnös vagy ártatlan az ókori görög hősnő. De nemcsak térfelet választunk, meg is kell védenünk az álláspontunkat. A két csoport, szokatlan módon sok mindenben egyetért, megérti egymást. Érvényes vita bontakozik ki.

Hogy igaz legyen

  • Antoni Rita

Nehéz nem észrevenni, hogy a Libri könyvesboltjaiban egy ideje, pontosabban amióta az államilag bőkezűen támogatott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) beszállt a Libri–Bookline kiadócsoportba, központi helyen, gúlákba állítva díszelegnek az MCC Press „genderellenes” (azaz, a feminista és LMBTQ jogi törekvéseket lejáratni igyekvő) kiadványai, jelentős ellensúlyozás nélkül.

„Míg áll a ház”

A magyar színjátszás e kétségtelen nagyasszonyával ezúttal generációk találkozásáról, életösszegzésről, a kaposvári évekről, filmezésről és sorozatforgatásról beszélgettünk, de szó esett arról is, hogy miért áll ki a fontos ügyek mellett.

„Mint a színész, a szöveg vagy a zene”

Szamurájjelmez tojástartókból, babakocsivá alakuló menyasszonyi ruhák, szkafanderek, időjárás-jelentésnek öltözött meteorológus dicséri munkáját. A Soharóza előadásai nem divatbemutatók, hanem „catwalk-koncertek”, zenével, extrém outfitekkel és sok humorral. A Keleti blokk premierje után beszélgettünk.