A szerk.

A homoszexuális fickók védelmezője

A szerk.

Látványos videó járja be az internetes sajtót: Orbán Viktor, Magyarország kormányfője bevonul az ülésterembe az EU-csúcson. Még nem kezdődik a program, a résztvevők kis csoportokban diskurálnak kedélyesen, oldott hangulatban.

Az egyedül érkező Orbán odalejt az asztalához, szerel rajta valami fontosat, aztán a legközelebb álló csoport felé fordul, s nézi őket, egészen pontosan a hátukat, mert azok a fülük botját sem mozdítják érkezése láttán, nem nyitnak helyet neki a körben, levegőnek nézik, el is húzódnak. Fotók, videók nem kis száma jelenít meg hasonló szituációkat. Már az az idő is elmúlt, amikor azon kellett mosolyogni vagy szégyenkezni, ahogy Orbán megpróbál odasündörögni a nagyokhoz, például Trumphoz azon a brüsszeli NATO-értekezleten. Ami azt illeti, megritkultak a közös fotózkodások a kiérdemesül futball- és moziorangutánokkal is, se Depardieu-től, se Chuck Norristól se egy levél, se egy telefon…

Aztán maga a hétvégi EU-csúcs úgy zajlott, mintha pont ezeket a felvételeket lett volna hivatott illusztrálni. Európa kormányfői közül számosan ajtót mutattak Orbánnak, amikor a fejére olvasták homofób pedofiltörvénye összes mocskát. Csak a lengyel és a szlovén delegátus állt ki úgy-ahogy mellette – maguk is problémás egzisztenciák.

Orbán minderre tagadással válaszolt, a reá oly elterjedten jellemző nagy bátorsággal. E tagadás odáig ment, hogy Orbán Viktor – volt képe hozzá – egyenesen a „homoszexuális fickók” védelmezőjének titulálta magát a nyugati sajtó előtt, aki az utcán harcolt nevezettek büntethetősége ellen, e szerint pedig ő „a jogok harcosa, aki szabadságharcos volt a kommunizmus alatt, amikor a homoszexualitást még büntették”. „Küzdöttem a szabadságukért” – mondotta.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk