A szerk.

Nincs dolga

A szerk.

A kormánynak már nincs feladata az oltással, mindent megtett, jelentette ki a múlt héten Gulyás Gergely miniszter, például nem indít semmiféle kampányt annak érdekében, hogy a 12–18 év közötti gyerekek, fiatalok közül minél többen oltassák be magukat.

Azóta tudjuk azt is, hogy a kormány újabb jelentős lazításokra készül: 5,5 millió beoltottnál a maszkok is mehetnek a kukába. Árad felülről az optimizmus, visszakapjuk a „régi életünket”, a különösen virulens delta variánsról pedig, amely Nagy-Britanniában, Portugáliában, Oroszországban ismét berobbantotta a járványt, és már megjelent Magyarországon is, szó se essék.

Egy évvel ezelőtt ugyanezt láttuk. Orbánék tavaly ilyentájt a saját vállukat veregetve számoltak be a vírus fölött aratott diadalról, a járvány őszi hullámaira és az egészségügy labilis helyzetére figyelmeztető szakelemeket pedig lekezelően „riogatással” vádolták. A nyár végére viszont a valóság beszüremkedett a Karmelita kolostorba is, és Orbán arról kezdett beszélni, hogy a kormány irányította védekezés sikerét emberéletekben (vagyis a járvány akkor még alacsony napi halálozásában) kell mérni. Ám az elhalálozások ugrásszerű emelkedése, amelyet többé sem az addigi sikerpropaganda, sem a cinikus kísérőszöveg („az elhunytak többségében idős, krónikus betegek”) nem tudott ellensúlyozni, néhány hónap múltán mindenki számára nyilvánvalóvá tette a kormány hazugságait („A kormány segítségével a magyar egészségügy felkészülten várja a koronavírus újabb támadását!”). Jött az újabb retorikai csodafegyver: az „oltakozás”. Ráadásul Orbánék erre hivatkozva egyszerre harcolhattak „Brüsszel” ellen (amelynek állítólagos bénázása miatt kevés vakcina érkezik az országba), és sározhatták itthoni ellenfeleiket állítólagos oltásellenességük miatt. A kormány ismét ünnepeltette magát, orosz és főleg kínai vakcinák millióit vásárolta meg. Sem az orosz, sem a kínai vakcina máig nem rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével (az ellenzék kizárólag ezt bírálta, nagyon helyesen), idehaza pedig gyanúsan rapid eljárással, nyílt politikai fölszólításra kapott a szakhatóságtól zöld jelzést mindkettő. Mi pedig attól kezdve minden nap arra ébredtünk, hogy Magyarország az átoltottságban Európa élvonalában van.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk