A szerk.

A saját szabályai szerint

A szerk.

A hét elején előbb Gyurcsány Ferenc, majd Jakab Péter tartotta fontosnak, hogy Facebook-posztban hangsúlyozza az egyébként nyilvánvaló tényt: a kormány- és rendszerváltás elképzelhetetlen a hatpárti ellenzéki összefogás nélkül.

A DK elnöke szerint „vagy a hat ellenzéki párt győz, vagy a Fidesz. Vagy Márki-Zay Péterrel győzünk, vagy senkivel. Lassan meg kellene érteni. Tudom, hogy innen vagy onnan nézve, mindenkinek lehet megjegyzése. De ezek egy pont után nem fontosak.” A Jobbik vezetője tömörebben fogalmaz: „Az egységes és fegyelmezett ellenzék a győzelem kulcsa. Mindenkinek tartania kell a sort! Mindenkinek!”

Aligha a véletlen műve a Jakab-posztot záró két felszólító mondat; és hasonló aggályokat fogalmaz meg némileg rezignáltabban Gyurcsány is. Ezek a posztok elsősorban is azt a csapdahelyzetet rögzítik, amelybe az összefogás került Márki-Zay Péter előválasztási győzelmével.

A csodaváró hangulatban, amelybe a miniszterelnök-jelölti előválasztás előtt és közben a NER-rel szembeni térfélen oly sokan belebódultak, jószerivel elsikkadtak Márki-Zay fellengzős, a zsigeri szavazói indulatokat kiszolgáló azon mondatai, amelyekkel a „pártok közötti mutyikat” – értsd: a tárgyalásokat, kompromisszumokat, mindközönségesen a többpárti demokráciák bejáratott technikáit – ostorozta. Vagy ha igen, e kiszólásokat jóindulatúan a jelölt nagypolitikai járatlanságával, a pillanat hevének ellenállni nem tudó, impulzív habitusával magyarázták. Ezt az indokolást aztán a kormányfőjelölt előválasztás utáni nyugat-európai körútja, az ottani jó szereplése is alátámasztotta.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk