A szerk.

A szavak árulója

A szerk.

Az emberarcú Orbán Viktor szerepét a nemzetközi politikában újabban Novák Katalin köztársasági elnök játssza. (Ha csak az utóbbi éveket nézzük, eredetileg erre lett kitalálva Varga Judit volt igazságügyi miniszter, akinek aztán igen gyorsan be kellett állni a folyamatosan „brüsszelező” sorba, majd hasonló okból reaktiválták e szerep régi, bevált megformálóját, Navracsics Tibort is. Utóbbit vélt szalonképessége miatt az uniós pénzek ki­énekléséért küldte Brüsszelbe a miniszterelnök, mindhiába.)

Novák fő feladata a jelek szerint a penetráns, teljességgel irracionális – és nemcsak az uniós és NATO-szövetségesekkel, hanem az alapvető magyar nemzeti érdekekkel is szembemenő – orbáni külpolitikai ámokfutás árnyalása. Az első kísérlet tavaly november végén sikertelen maradt, hiszen a mérvadó nemzetközi politika és közvélemény gyakorlatilag tudomást sem vett a magyar államfő kijivi látogatásáról. Novák személyében – a Grain from Ukraine (Gabona Ukrajnából) programra – kilenc hónappal az orosz invázió kezdete után utazott először magyar közjogi méltóság a szomszédba, de ez senkit nem érdekelt, mivel Orbán Magyarországát addigra beárazta a nyugati politika az orosz birodalmi törekvések támogatójaként, az európai közösség árulójaként. A kormányfőt – okkal – az autoriter vezetők azon legrosszabbik fajtájából valónak tartják, aki a másik élet-halál harcából úgy igyekszik hasznot húzni, hogy közben befelé mindezt a „nemzeti érdek” képviseletének adja el.

Novák tavalyi kármentő missziója aligha volt véletlen (még ha előre rögzített konkrét eseményre utazott is ki), hiszen az unió által visszatartott 3500 milliárd forint érdekében nemcsak ezt, de a finn NATO-tagság további blokkolásának feladását is bevállalták Orbánék. Illúzióik persze nem lehettek – tekintettel a hivatalos magyar külpolitika gyakorlatára –, még ha Novák Katalin háborús tárgyú kijelentései jóval közelebb állnak is az európai, mint a magyar kormányzati állásponthoz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk