A szerk.

Egy kis segítség a barátoktól

A szerk.

Vasárnap a G7.hu című gazdasági hírmagazin közölt szemelvényeket a 11. osztályosoknak szóló hivatalos orosz történelemtankönyvből.

A tankönyvben az 1956-os magyarországi forradalomról és szabadságharcról megfogalmazott állítások villámgyorsan végigfutottak a hazai nyilvánosságon, amit nem is nevezhetünk különösebb csodának, hisz’ mégiscsak jelen államiságunk legfőbb – és egyetlen közvetlen – legitimációs alapját tagadják kategorikusan. Legfőbb és egyetlen: Magyarország 1989/90-es rendszerváltását nem lehet ugyanis a mindent elsöprő népakaratra hivatkozva igazolni, lévén a népakarat akkoriban (nota bene ahogy ma is) a beletörődés és az alkalmazkodás volt. A létező szocializmussal szemben csak az értelmiség egy szűk köre (nagyon megengedően: egy-egy szűk köre) fejezte ki ellenérzéseit. A korábbi történelmi események, államalapítás, 1848-as forradalom pedig bár jogosan és erősen, de csak közvetve igazolják mai létformánkat.

Mindazonáltal a jelenlegi Magyarország legitimációs alapjai ezzel együtt is sziklaszilárdak, az 1956-os forradalom három-négy napja azon ritka nagyszerű alkalmak egyike volt a történelem során (egy kezünk is elegendő lenne, hogy megszámoljuk az ilyeneket), amikor egyet akart ez az ország, s ennek az egy akaratnak a „Ruszkik, haza!” volt a legszervesebb része. Korántsem véletlen tehát, hogy Magyarország jelenlegi uzurpátora azzal hazudja tele a honi közoktatást és minden lehetséges közfórumot, hogy ő maga a saját kis kezével mutatott ajtót 1989-ben a megszálló szovjet csapatoknak. Teszi mindezt egy beszédére hivatkozva, amelyet már a csapatkivonások eldöntése után adott elő, de ez csak róla árul el döntő információkat, a történelemről aligha. A történelemről az orosz tankönyv beszél, amely ezt a csapatkivonást „egy különösen átgondolatlan döntésnek” nevezi. S ha már idézünk, álljon itt az 1956-os forradalmat tárgyaló passzus is, végtére az még a kormányoldal kiterjedt sajtójának egy csekélyebb szegletében is panaszos vonyítást generált. Tehát „a magyar válságot a nyugati titkosszolgálatok és az általuk támogatott belső ellenzék akciói katalizálták. A Szovjetunió csapatokat vezényelt Magyarországra, és segített a magyar hatóságoknak a tiltakozás elfojtásában.” Csak a miheztartás végett: a tankönyv az emlegetett belső ellenzéket fasiszta gyilkosokként nevesíti.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Az elszalasztott lehetőségek városa: fejlődik, vagy csődközelben van Szolnok?

  • Massay-Kiss Andrea

Jó pár kihívással kell szembenéznie annak, aki 2024-ben Szolnok polgármestere lesz: a megyeszékhelyen korábban elkezdett beruházások egy része a mai napig nem készült el, vagy egész egyszerűen ígéret maradt, a lakosság csökken, kevés az igazából versenyképes vállalkozás, megszűnt a város közlekedési csomópont jellege, nincs önálló felsőoktatási intézménye.