A szerk.

A zöld-fehér polip

A szerk.

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Amit a miniszterelnök a tanügyben akar, az a csend, a rend, a fegyelem, ám minthogy a szférában kormányzati ciklusok óta túl sok a beszólás, az önállóskodás, a sztrájkolgatás, épp ideje volt, hogy rendőr ápolja le a fékevesztett pedagógusokat (meg a gyerekeket). Annál is inkább, mert a szóban forgó közeg az ápoláshoz is ért, minden bizonnyal ezért lett az övé az egészségügy is.

Figyelmünket ezen a héten inkább az a történet köti le, amelyben a gyanú szerint ügyeskedők éltek vissza egy fideszes vezető nevével. A Telex.hu részletes tárgyalótermi tudósításából, illetve a bíróságon elhangzottakból a következő érdekes történet kerekedik ki.

Az ügyészség a Kubatov Gábor elnökölte FTC körül mozgó embereket vádolt meg, mégpedig azzal, hogy 2014–2015-ben kenőpénzért cserébe azt ígérték vállalkozóknak, hogy bejuttatják őket Kubatov elnökhöz és jobbkezéhez, Kindlovits Mátéhoz. Kubatov egyben a Fidesz alelnöke, országos pártigazgatója és parlamenti képviselője, valamint a választási kampányok egyik fő szervezője. A reménykedő üzletemberek közpénzes megbízásokat, például szeméttelep-rekultivációs projektekben való részvétel lehetőségét várták e találkozóktól. Egyikük – vélhetően némi zavart érzékelvén a gépezetben – kínjában a közmegbecsülésnek örvendő „nemzeti nagytőkés”-től, Szíjj Lászlótól kért tájékoztatást, hogy Kubatov környékén pontosan hogyan is mennek a dolgok. Az illető Szíjjtől azt a tanácsot kapta, mindenről tájékoztassa a pártigazgatót, mert szerinte itt valami nincs rendben. Kubatovék pedig, értesülvén az esetről, feljelentést tettek – ennek a következménye a múlt héten kezdődött bírósági tárgyalás is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk