Tartalom

MaNcs 34. évf. 20. sz. (2022-05-19)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.

A szerk.

A szerk.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Egotrip

Egotrip

Egotrip

Várhegyi Éva: Ekotrip

Kamatstop: kísért a devizahiteles rém

Most, amikor a megszokott, korábbi alacsony kamatok újból szárnyalni kezdtek, főhet a feje azoknak, akik olcsónak vélt hitelekkel segítették lakásvásárlásukat. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a szintén vonzó devizaalapú hitelek esetében történt, nem is túl rég.

Publicisztika

Vonnák Diána

Publicisztika

Tűzoltás Armageddon idején

Kulturális kármentés az ukrán háború gócpontjaiban  

Az orosz invázió az ukrán gazdaság és társadalom mellett a kultúra minden szegmensét is drámai helyzetbe sodorta. Az ostrom vagy megszállás alatt álló városokban, falvakban a kulturális javak védelem alá helyezése, menekítése, a veszteségek dokumentációja is fontos aspektusa a háborúnak.

Külpol

Interjú

Külpol

„Tudják, hova tartoznak”

Anders Lidén svéd diplomata Svédország és Finnország NATO-tagságáról

Hosszú semlegességi hagyományukkal szakítva Svédország és Finnország csatlakozna a NATO-hoz. De milyen hasznot hozhat ez a két országnak, és milyen kockázatai lehetnek? Anders Lidén svéd diplomatát kérdeztük.

Belpol

Állandósítja a rendkívüli állapotot a kormány

Belpol

Mindig veszélyben

A járvány lecsengésével az orosz–ukrán háborúra hivatkozva tartaná fenn a veszélyhelyzetet a kormány. De mi szükségük van a több mint két éve gyakorolt rendeleti kormányzásra?

Infláció Magyarországon

Belpol

Bunkócska, te drága

Immár a hivatalos maginflációs adatok szerint is két számjegyű a drágulás Magyarországon, s nem látszik a vége az árak vad emelkedésének. De lehet-e haszna is a magas inflációnak?

Interjú

Belpol

„Magyarországon van igény a szélsőjobboldalra”

Hunyadi Bulcsú elemző, Political Capital

Miért és kinek lehet vonzó alternatíva a Mi Hazánk, mivel tudta megnyerni magának a szélsőjobboldali párt a 6 százaléknyi szavazót az országgyűlési választáson? Változik-e a Fidesz politikája a Mi Hazánk parlamentbe kerülésével? És mi vár a Jobbikra?

Az úgy hagyott Szeghalom

Belpol

Túl a vasúton

Egy kis területen belül is lényeges különbségek voltak az április 3-i országgyűlési választáson a Békés megyei Szeghalom városában. A központi részeken, ha csekély arányban is, az ellenzék kapott több szavazatot, a többiben a Fidesz–KDNP tarolt.

Pest megyei Samsung-támogatások

Belpol

Mit adtak nekünk a koreaiak?

A Samsung SDI-től származó adóbevételek eredetileg Gödnek járnának, de e forrásokkal a fideszes vezetésű Dunakeszi és Fót járt jól, míg az ellenzéki vezetésű Vác és Sződliget egy fillért sem lát a pénzből. És Göd sem sokat.

Mi legyen a Mártélyi-Holt-Tiszával?

Belpol

Kotorni kell

Kétmilliárd forintos beruházással megállítunk egy természetes folyamatot, mert a jelenlegi állapot értékes, jó nekünk: ilyen munka kezdődött volna idén a Mártélyi-Holt-Tiszánál. A kivitelezőt is kiválasztották, aláírták a szerződést, megszabták a határidőt, de az uniós pénz nem jön.

Képzőművészet

Interjú

Képzőművészet

„Két kő egymás mellett”

Mohácsi András képzőművész

Ő készítette a II. világháború áldozatainak új emlékművét, amelyet a turulbotrány miatt megtépázott XII. kerületi önkormányzat az idén avatott fel. A városmajori Jézus Szíve-templom előtt felállított szobor keletkezéstörténete mellett köztérrendezésről, szobrászi és kutatói munkáról beszélgettünk a művésszel, de szó esett arról is, hogy hosszú idő után újra fest.

Mecénások a kortárs magyar képzőművészetben

Képzőművészet

Ösvény a jövőbe

Újfajta szerepet próbálgatnak tehetős magánemberek a magyar múzeumok kortárs gyűjteményeinek gyarapítása érdekében. A nagy külföldi múzeumok szerzeményezéseit elősegítő akvizíciós bizottságok mintájára saját vagyonukat, tudásukat, befolyásukat fordítják erre a célra.

Könyv
Kritika

Színház

Kritika

Minden színész csiga

Hol a színészünk?

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Tévésorozat

Kritika

Stockholm-szindróma

A besúgó

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Dokumentumfilm

Kritika

Delfin

Pálinkás Norbert: Katinka

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Lemez

Kritika

Miért hiányzik?

Zoltán Kocsis: Complete Philips Recordings

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Lemez

Kritika

Szerelem határok nélkül

Red Hot Chili Peppers: Unlimited Love

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Lemez

Kritika

Biztonsági játék

Arcade Fire: WE

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Kiállítás

Kritika

Rejtvényfejtés

Kettős látás. Újmédiaművészet Barta Péter gyűjteményéből

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Könyv

Kritika

Minden változatlan

Ingo Schulze: Jóravaló gyilkosok

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

Könyv

Kritika

Leginkább a foci

Haász János: Apám óriás lesz

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Film

Interjú

Film

„Társadalmi emlékeztető”

Jon Shenk dokumentumfilmes

Készített filmet a menekültek beilleszkedésétől kezdve a klímaválságon át a szexuális zaklatásokig sok mindenről. Művei jellemzően a Netflixen futnak, így emberek millióihoz jutnak el – ilyen az idei Oscar-jelölt Vezess haza! című rövid dokumentumfilmje is. Az alkotót a filmben bemutatott hajléktalankrízisről, a streamingplatformmal folytatott közös munkáról és a Star Warsról is kérdeztük.

tévésmaci

Film

Lecsap a sólyomhal

Amikor Sztupa és Troché a háztetőről figyelték az eseményeket, hason feküdtek, egészen az épület szélére húzódva.

Visszhang

Visszhang: könyv

Visszhang

Horváth Benji: Emlékmű a jövőnek

Ez a kötet úgy büszke eredetére és úgy mutatja fel a költészeti, formai és nyelvi tradícióit, hogy kíméletlenül, helyenként pedig példátlan merészséggel fel is forgatja.

Visszhang: film

Visszhang

Az északi

A mondák, regék, sagák mindegyike valamely ősi tudás metaforikus kifejeződése.

Zene
Interaktív
Gasztro