A szerk.

Bármit feltörhet

A szerk.

Az anekdota szerint az ötvenes évek legendás magyar filmrendezője úgy lett filmrendező, hogy előtte egy forgatáson – még slapajként – jelezte a stábnak, hogy egyáltalán nem passzol a világítás ahhoz a napszakhoz, ami a forgatókönyvben van. Nem beszélt hülyeséget, ki is dobták a rendezőt, hősünk hamarosan a helyébe léphetett.

Lehetséges, hogy ez az egész csak kitaláció, az viszont egészen biztos, hogy az ipar- és technikatörténet tele van hasonló Hüvelyk Matyi-sztorikkal; jön a legkisebb fiú, és megmondja a frankót, a rutinos profik meg csak kapkodnak levegő után: hogy ez nekünk nem jutott az eszünkbe! Végül magukhoz emelik a kis zsenit, és mindenki örül.

Mindez a közelmúltban nálunk is megtörténhetett volna egy vidéki sráccal, aki súlyos biztonsági hibát talált az egyik hazai mobilszolgáltató belső hálózatában. Felfedezéséről értesítette a céget, feljött Budapestre is, ahol „elbeszélgettek” vele, de ennél sokkal többre nem számíthatott. A Telekom (T-Systems) emberei tudomásul vették, hogy gázos a biztonsági rendszerük, az ezt követő levélváltás során némi munka is kilátásba került, azzal biztatták, keressen további hibákat, hátha talál.

Talált. Mi több, amikor belépett a rendszerbe, észrevette, hogy minden maradt a régiben. Mi történt erre? Azonnali szerződtetés? Egy jelentősebb összegű átutalás? Ó, dehogy. Feljelentették. Annak ellenére, hogy felhasználók százezreit veszélyeztető hibát tárt fel.

Nem tudni, hogy mi áll a feljelentés hátterében – talán kenyérféltés? –, bár az sokat elmond, hogy a cég egy másik etikus hackert is feljelentett: azt, aki kiszúrta, hogy a BKK T-Systems által fejlesztett online jegyértékesítési rendszere egy hajítófát sem ér.

Azt az eljárást már a rendőrségi szakban megszüntették, most viszont bekeményített az ügyészség. Ráadásul úgy, mintha a dilettantizmus ülné torát. Legalábbis ez derül ki a fiút védő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleményéből. „Az ügyészség olyan vádirat alapján kér börtönt a védencünkre, amiből nem derül ki, hogy pontosan mit is követett el. Persze, meg van nevezve egy Btk.-paragrafus, éppen csak az nincs körülírva, hogy mi az elkövetés helye, ideje, eszközei, módja, a bizonyítékok és a vád kapcsolata, és általában semmi, amit a törvényes vádhoz szükséges lenne részletesen bemutatni. Ehelyett két bekezdésben, nagy vonalakban letudják a tényállás leírását, amiben az elkövetés menetéről annyi derül ki, hogy az »pontosan meg nem határozható időben«, »az internet felhasználásával« történt” – írják, és az is kiderül, hogy a több mint másfél éve zajló eljárásban előbb alkut ajánlottak: amennyiben a vádlott beismeri bűnösségét, akkor csak 2 év felfüggesztett börtönt kérnek, ha nem, letöltendőt.

Jobb helyeken az ilyesmit zsarolásnak nevezik, hiszen ekkor még semmi nem volt bizonyítva. Mégis így áll a dolog: az ügyészség előbb előzetes letartóztatásba akarta helyezni a fiút – ezt a bíróság elvetette –, majd súlyosbították a vádat. A mostani felállás szerint már 8 évet is kaphat a TASZ védence. Ráadásul úgy, hogy az ügyész annak ellenére sem kért fel szakértőt, hogy a vádiratban jelezte, egyáltalán nem ért a számítástechnikához.

Ahhoz viszont, úgy tűnik, nagyon is ért, hogy ezekben a baljós időkben hogyan kell viszonyulni az efféle ügyekhez. Amikor a rendszer általában úgy áll fel – legyen az informatikai, vállalati, önkormányzati vagy akár a nemzeti együttműködésé –, hogy a piramis csúcsát megbízható, de hozzá nem értő dilettánsok alkotják, amikor csókosok nyernek minden pályázatot stb., akkor talán nem is olyan bonyolult megtalálni azokat a réseket, amelyek a biztonságot veszélyeztetik.

Ezért aztán egy kiadós letöltendővel sikerülhet mindazoknak elvenni a kedvét, akik hasonló kópéságon törik a fejüket. Mert mi van, ha legközelebb jön valami vidéki gyerek, és nem az egyik legnagyobb hazai multi, hanem a Nemzeti Bank vagy a TEK biztonsági rendszerét teszteli elégtelenre? Vagy Mészáros Lőrincét.

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Nagyabonyi Emese újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Kende Tamás írása az uniós magyar vétók margójára.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.