A szerk.

Csak egy maradhat 2.

A szerk.

Jobb ötletünk, magyarázatunk nincs, legyen így: Karácsony Gergely biztosan azért lépett vissza, amit ő maga is állított, hogy ti. ezzel járuljon hozzá Márki-Zay Péter pajzsra emeléséhez, s így a kormányváltás – szerinte – valószínűbb esélyéhez.

Hogy ez jó analízis-e, avagy sem, arról még lesz szó (spoiler: nem tudjuk), az mindenesetre nem mondható el, hogy Karácsony és környezete ne rágták volna meg alaposan a kérdést; egyik jobbkezi emberének, Gál J. Zoltánnak a lemondásából arra következtetünk, hogy nem is feltétlenül jutottak teljes egyetértésre. Azt, hogy hogyan rontott el egyetlen választási kampányt Karácsony legalább háromszor, kegyeleti okokból nem részletezzük (megtettük ezt online felületünkön). E fordulat egyetlen pozitív hozadékának azt tekinthetjük, hogy legalább idejekorán kiderült Karácsony hajlama a balfaszkodásra (egy árnyalattal jóindulatúbban: a teszetoszaságra), és nem a 2022-es kampány finisében mondják be a betlit. De azt azért rögzítsük, hogy fent említett, az MZP-t esélyesebbnek (mármint Dobrevnél esélyesebbnek) kihozó választásmatematikai vélelem olyannyira erős lehetett, hogy pár egyéb faktort simán felülírt. Karácsony – aki annak idején, 2013-ban már az LMP-t is különösebb küzdelem nélkül adta fel, illetve át Schiffer Andrásnak – gyakorlatilag saját párt nélkül, magánzóként lavírozott el két megbecsült közhatalmi pozícióig (a zuglói polgármesterségig és a főpolgármesterségig), és ebbéli sikerének egyik kulcsa kétségkívül az volt, hogy kívülállóként széles koalíciót tudott maga mögé kanyarítani. (Amikor meg nem, mint a 2018-as országgyűlési választáson, akkor nem ment semmire sem ő, sem az őt támogató MSZP.) Most pedig mi történt? Nem is az, hogy önkezével hajította el az újabb, minden eddiginél fontosabb nagykoalíció vezetésének esélyét, de még azt a két pártot is, amellyel eddig párban futott, őket is, hogy is mondjuk csak… van az a fordulat a palánkkal… Szóval nekik is csalódást okozott, amikor – a hírek szerint – kész tények elé állította őket, és nemcsak a visszalépéssel, de MZP támogatásával is. A másik furcsaság Karácsony döntésében pedig az, hogy programja, világnézete, általános hozzáállása alapján bízvást nevezhetjük őt zöld, zöldes, zöldinger, baloldali politikusnak, míg Márki-Zay politikai személyisége az ő tökéletes ellentétének tűnt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.