A szerk.

Csak egy maradhat 2.

A szerk.

Jobb ötletünk, magyarázatunk nincs, legyen így: Karácsony Gergely biztosan azért lépett vissza, amit ő maga is állított, hogy ti. ezzel járuljon hozzá Márki-Zay Péter pajzsra emeléséhez, s így a kormányváltás – szerinte – valószínűbb esélyéhez.

Hogy ez jó analízis-e, avagy sem, arról még lesz szó (spoiler: nem tudjuk), az mindenesetre nem mondható el, hogy Karácsony és környezete ne rágták volna meg alaposan a kérdést; egyik jobbkezi emberének, Gál J. Zoltánnak a lemondásából arra következtetünk, hogy nem is feltétlenül jutottak teljes egyetértésre. Azt, hogy hogyan rontott el egyetlen választási kampányt Karácsony legalább háromszor, kegyeleti okokból nem részletezzük (megtettük ezt online felületünkön). E fordulat egyetlen pozitív hozadékának azt tekinthetjük, hogy legalább idejekorán kiderült Karácsony hajlama a balfaszkodásra (egy árnyalattal jóindulatúbban: a teszetoszaságra), és nem a 2022-es kampány finisében mondják be a betlit. De azt azért rögzítsük, hogy fent említett, az MZP-t esélyesebbnek (mármint Dobrevnél esélyesebbnek) kihozó választásmatematikai vélelem olyannyira erős lehetett, hogy pár egyéb faktort simán felülírt. Karácsony – aki annak idején, 2013-ban már az LMP-t is különösebb küzdelem nélkül adta fel, illetve át Schiffer Andrásnak – gyakorlatilag saját párt nélkül, magánzóként lavírozott el két megbecsült közhatalmi pozícióig (a zuglói polgármesterségig és a főpolgármesterségig), és ebbéli sikerének egyik kulcsa kétségkívül az volt, hogy kívülállóként széles koalíciót tudott maga mögé kanyarítani. (Amikor meg nem, mint a 2018-as országgyűlési választáson, akkor nem ment semmire sem ő, sem az őt támogató MSZP.) Most pedig mi történt? Nem is az, hogy önkezével hajította el az újabb, minden eddiginél fontosabb nagykoalíció vezetésének esélyét, de még azt a két pártot is, amellyel eddig párban futott, őket is, hogy is mondjuk csak… van az a fordulat a palánkkal… Szóval nekik is csalódást okozott, amikor – a hírek szerint – kész tények elé állította őket, és nemcsak a visszalépéssel, de MZP támogatásával is. A másik furcsaság Karácsony döntésében pedig az, hogy programja, világnézete, általános hozzáállása alapján bízvást nevezhetjük őt zöld, zöldes, zöldinger, baloldali politikusnak, míg Márki-Zay politikai személyisége az ő tökéletes ellentétének tűnt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.