A szerk.

Érzéketlenség plusz

A szerk.

Az új CSOK plusszal az eredeti CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) betegségeinek egy részét talán sikerül orvosolni; kár, hogy csak egy részét.

A jövő év elejétől a CSOK alapvetően támogatott hitelt és csökkenthető tőketartozást jelent majd. A CSOK pluszt csak vállalt gyerekekre lehet igénybe venni, és ilyenkor – azaz csak új gyerek vállalása esetén – a már megszületett gyerekeket is bele lehet számolni. Az első vállalt gyerek után 15 millió forint lehet a támogatott hitel összege, két gyerek után pedig 30 millió forint jár – akkor is, ha egy van és egyet vállalunk, és akkor is, ha még nincs, de kettőt vállalunk –, három gyerek után pedig a maximális 50 millióhoz juthatunk (akár úgy is, hogy már két meglévő gyerek után belevág a házaspár a harmadikba). Ha az első vállalt gyerek születése után újabb pulyákkal gyarapítanánk a nemzetet, akkor a pluszban született második, harmadik és minden további baba 10-10 millió forinttal csökkenti a felvett hitel tőketartozását. (Azaz, ha például 1+2 gyerek születik, akkor a tőketartozásból 20 milliót írnak le.)

Mivel egyelőre nem ismert a változások minden részlete, sok kérdésre nincs válasz. Nem tudni például, hogy a jogalkotó szankcionálni tervezi-e azt, ha a vállalt babamennyiség mégsem jön össze. Ezt (is) valamikor novemberben tudhatjuk meg, akkorra ígérik kihirdetni a konstrukció végső formáját.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk