A szerk.

Érzéketlenség plusz

A szerk.

Az új CSOK plusszal az eredeti CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) betegségeinek egy részét talán sikerül orvosolni; kár, hogy csak egy részét.

A jövő év elejétől a CSOK alapvetően támogatott hitelt és csökkenthető tőketartozást jelent majd. A CSOK pluszt csak vállalt gyerekekre lehet igénybe venni, és ilyenkor – azaz csak új gyerek vállalása esetén – a már megszületett gyerekeket is bele lehet számolni. Az első vállalt gyerek után 15 millió forint lehet a támogatott hitel összege, két gyerek után pedig 30 millió forint jár – akkor is, ha egy van és egyet vállalunk, és akkor is, ha még nincs, de kettőt vállalunk –, három gyerek után pedig a maximális 50 millióhoz juthatunk (akár úgy is, hogy már két meglévő gyerek után belevág a házaspár a harmadikba). Ha az első vállalt gyerek születése után újabb pulyákkal gyarapítanánk a nemzetet, akkor a pluszban született második, harmadik és minden további baba 10-10 millió forinttal csökkenti a felvett hitel tőketartozását. (Azaz, ha például 1+2 gyerek születik, akkor a tőketartozásból 20 milliót írnak le.)

Mivel egyelőre nem ismert a változások minden részlete, sok kérdésre nincs válasz. Nem tudni például, hogy a jogalkotó szankcionálni tervezi-e azt, ha a vállalt babamennyiség mégsem jön össze. Ezt (is) valamikor novemberben tudhatjuk meg, akkorra ígérik kihirdetni a konstrukció végső formáját.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.