A szerk.

Ha úgy tetszik, fajelmélet

A szerk.

„Ez egy magyarellenes, ha csúnyát akarok mondani, faji alapú bosszú.”

Gulyás Gergely a múlt csütörtöki kormány­infón mondotta ezt. Közvetlenül előtte azt állította, hogy az Erasmus- és Horizon-pénzeket az Európai Bizottság minden ok és jogalap nélkül zárolta, mivel az egyetemek kilopása (nem ezt a szót használta) az ún. közalapítványokba sem nem sérti a jogállamiságot, sem nem érint uniós forrásokat. Ergo a zárolás valódi indoka nem lehet más, mint a bosszú a magyar faj ellen.

Kis szünet.

Aztán jött valami kamukérdés egy kamu­újságírótól a kistelepülési gyógyszerellátásról.

Aztán mégiscsak akadt legalább egy ember a teremben – Lengyel Tibor, a hvg.hu újságírója –, aki megértette, amit hallott.

„Orbán Viktor tusványosi fajelméletes beszéde után az embernek a füle már erre ki van hegyezve. Jól értettem, hogy ön azt mondta, hogy faji alapú bosszú az Erasmus- és Horizon-programnak a vitája?” – tette fel a sajtótájékoztató immár egyetlen releváns kérdését Lengyel kolléga, és ezúton is megszorítjuk a kezét.

„Ez egy magyarellenes intézkedés. Egy magyarellenes bosszú.”

„Tehát akkor nem faji alapú, hanem magyarellenes? Vagy melyik? Vagy mindkettő?” – Lengyel nem hagyta annyiban.

Gulyás Gergely láthatóan zavarba esett, amit valami heherészésfélével próbált leplezni.

„Mi volt az akkori vita lényege? Természetesen egy faj van, és az a homo sapiens. És ezen belül vannak különböző népcsoportok, ha úgy tetszik. Ez egy magyar népcsoport, ha úgy tetszik, a magyar faj elleni döntés. De ha önt ez a szó zavarja, akkor maradjunk abban, hogy ez egy magyarellenes bosszú, ami kifejezetten a magyarokat érinti, sajnos pillanatnyilag azokat, akik itt ebben az országban élnek és magyar állampolgárok. Ez természetesen kulturális nemzethez tartozást jelent.”

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Minden elmúlik

Óbuda legújabb művészeti ékessége 2019-ben, a roncstelepként vegetáló Goldberger textilgyár egyik felújított részéből nőtt ki; a volt mosócsarnok és a hozzá kapcsolódó, négyszintes épület több mint ezer négyzetméternyi összterületén nyílt meg tavaly a „szemerei remete”, a „magyar ugar lírai krónikása”, a „mezőgazdasági művészet” megteremtője, azaz Bukta Imre kiállítása. A magát független kortárs magánmúzeumként definiáló intézményben egyeseknek kalandtúrává, másoknak a meredek és keskeny lépcsők miatt megközelíthetetlenné válik a kiállítás egészének megtekintése. Az intézmény minden pozitív kezdeményezése mellett is piaci vállalkozás: erre utal a belépőjegyek (nem csak a magyar viszonyokhoz képest) magas ára és a shop elképesztő kínálata, amely a Bukta-bögréken, -kitűzőkön, -hűtőmágneseken keresztül egészen a Bukta-művekkel díszített pólókig terjed.

A kígyó

Az influenszerekről szóló előadás nem bontja ízeire, nem szálazza szét a közösségi média világát, inkább ránk zúdítja azt a maga (hitelesen) inkoherens valójában, kicsit úgy, mint amikor az ember a vécén ülve vagy elalvás előtt pörgeti a telefonját egy kissé már módosult tudatállapotban, ami azonban megnehezíti, sőt talán el is lehetetleníti az árnyalt, problémákat is feltáró reflexiót. Megteremtődik viszont ennek a világnak egy lehetséges színpadi változata, fel-felvillannak a közösségi médiában rejlő színházi helyzetek, az influenszerekben megbúvó színészek.

Nyíltan és aktívan

A gender studies iránt érdeklődő hazai olvasók már több mint tíz éve követhetik a tudományterület témáit és eredményeit a TNTeF – Társadalmi Nemek Tudománya Interdiszciplináris eFolyóiratból. Sorra születnek monográfiák is, de átfogóbb tanulmánykötet (magyar nyelven), főleg az utóbbi időszakban, viszonylag kevés jelent meg. Ezért is örvendetes, hogy új tétellel gazdagodott a magyar gendertanulmányok szakirodalma.

Fejre mentek

Máig rejtély, kik és miért lopták el sírjából Tisza István vagy később Kádár János koponyáját. A Tisza koporsójában található értéktárgyakat a tettesek nem vitték el.

Focizhat, de panaszkodni ne merjen

Magyarországon nem csak stadionok, de kondiparkok, műfüves pályák, tornatermek is épültek szép számmal – csak legyen, aki megtölti ezeket. Maroslelén a polgármester húzott mezt 47 évesen, hogy a futballcsapat végig tudja játszani a bajnokságot.

Horthy helyett Deák

Teljes arculatváltást és névváltoztatást kezdeményezett a Jobbik, azt bizonyítandó, hogy végleg szakított szélsőséges múltjával. Az új vezetés a Fidesz alternatíváját kívánja nyújtani a konzervatív választóknak. Jókora ambíció, miközben egyelőre az a kihívás, hogy a párt megugorja a parlamenti küszöböt.

Eredendő bűn

Az Alaptörvényben elismert egyházak számára megnyitott ingyenes ingatlanszerzési lehetőség része annak a folyamatnak, amelyben a politikai hatalom a világi közoktatást minden módon ellehetetleníti, az egyházi fenntartású iskolák lehetőségeit pedig egyre bővíti. Az egyházaknál sem mindenki örül ennek.