A szerk.

Képmutatás

A szerk.

A március 30-i Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében a nemzeti erőforrás miniszterének április közepéig kell megvizsgálnia, hogyan valósítható meg egyes szociális juttatások - többek között a családi pótlék, a rendszeres szociális, illetve az átmeneti segély - utalványosítása, hogy a jövőben ezeket ne pénzben folyósítsák a jogosultaknak, hanem az Erzsébet utalványon.

Hát, ez gyorsan ment! Ráadásul szélárnyékban: a plágiumbotrány, a köztársasági elnök lemondása miatti felhajtásban jószerivel elsikkadt e hír, pedig a tervezett lépés indokai és következményei egyaránt elfogadhatatlanok.

Vajon mi a kormány célja?

Egyrészt merőben pénzügyi: a monopolhelyzetbe hozni kívánt állami utalvány révén a központi költségvetés a kereskedői jutalékokból bevételhez juthat. (A napi.huszámításai szerint a kifizetett családtámogatásokból 13-26 milliárd vándorolna így vissza az államkasszába.) Másrészt az intézkedéssel a Fidesz-kormány százmilliárdos nagyságrendű vásárlóerőt terelne a favorizált hazai üzletláncok, főleg a legnagyobb, az Orbán-kompatibilis CBA felé. (Ebbe némileg belezavar, hogy uniós nyomásra az Erzsébet-utalványt üzemeltető Magyar Nemzeti Üdülés Alapítvány kénytelen lesz bővíteni a kört; e hónaptól a Tesco is áll a vásárlók rendelkezésére.)

Ez már eddig is felháborító. Ha csak arról volna szó, hogy a jobban kereső családok a gyermekeik után kapott pótlék miatt átszoknak a CBA-ba vagy Coopba, az sem volna rendjén.

De a terv egy undorítóan rosszhiszemű és aljas általánosításra építve azokat sújtja a leginkább, akiknek erre a készpénzre a legnagyobb szükségük volna. A kormány a szegényeket, a legrászorultabbakat bünteti, azokat, akiknek nem az a legfőbb gondjuk, hogy a Lidlben vagy a CBA-ban vásároljanak-e, mivel e bevételüket ruházkodásra, gázra, vízre, villanyra kénytelenek fordítani. És a kormány nemcsak bünteti, de meg is alázza az érintetteket. Az utalványosítás motivációja ugyanis részben az, hogy a családi pótlékot és az egyéb szociális segélyeket így legalább nem kocsmázzák el a jogosultak. A fideszes világképben a havi bruttó 150 ezer alatt keresők véglények, akik annyit is érnek, nem törődnek a gyermekeikkel, hanem a segélyosztás után eszüket vesztve rohannak a kispiszkosba, hogy állat módjára leittasodjanak.

Az intézkedés gyalázatos, a mögötte meghúzódó mentalitás embertelen. A pénteki körmenetben araszolva esetleg ezen is elgondolkodhatnának magas státusú hivatásos keresztényeink.

Figyelmébe ajánljuk