A szerk.

Kutyabaj

A szerk.

A napokban közepesen mókás fordulatot vett az a történet, amely a Magyar Kétfarkú Kutya Párt budapesti önkormányzati választási részvétele körül szövődik.

Emlékeztetőül: a március 9-i taggyűlésen a párt társelnöke, Kovács Gergely bejelentette, hogy el kíván indulni a kerületi előválasztáson a három másik ellenzéki polgármesterjelölttel szemben. Kovács azt is állította, hogy van egy megállapodás arról, hogy a 12 egyéni körzetből 6-ban az előválasztás győztese állít majd egyetlen jelöltet, akit ugyancsak támogat a többi párt, a maradék 6-on pedig egyenlő arányban osztozik a DK, a Momentum és a Kutyapárt. Vagyis ha Kovács nyer, a Kutyapárt lényegében arra kap esélyt, hogy átvegye az uralmat a Hegyvidéken. Mint ismeretes, a megjelent párttagok nem szavazták meg Kovács indulását az előválasztáson, erre Kovács és a másik társelnök, Döme Zsuzsanna lemondott, majd két napra rá a bepánikolt tagok mégis elfogadták Kovács javaslatát. Ekkor úgy tűnt, a történet véget ért. Kovács elindul az előválasztáson, megnyeri vagy nem nyeri meg, ha megnyeri, akkor vagy megnyeri a kerületet a fideszessel szemben, vagy nem nyeri, és mindenki boldog lesz.

De ez nem sokáig tűnt így.

Kiderült ugyanis, hogy az egyéni körzetekről szóló megállapodás, ahogy azt Kovács a tagoknak prezentálta, valahol ereszt. Ezt a Demokratikus Koalíció közléséből tudjuk, mely szerint ők nagy barátai ugyan a polgármesterjelölti előválasztásnak, de abba nem mennek bele, hogy a győztes, illetve a pártja automatikusan elvigye az egyéni körzeti jelöltek többségét is. A múlt pénteken Kovács azt épp nem mondta a Partizánnak, hogy akkor ő nem indul az előválasztáson – de inkább ezt mondta, mint azt, hogy igen; az pedig tény, hogy a Kutyapárt nem vett részt az előválasztó pártok minapi egyeztetésén. Azt, hogy végül is volt-e érvényes megállapodás a Kutyapárt, a Momentum, a DK, az LMP, a Jobbik és a civilek között az előválasztásról, és az tartalmazta-e a körzetek elosztását is, nem tudjuk. Szinte lehetetlen rekonstruálni, hogy ki kit malmozott meg vagy próbált megmalmozni – előbb a Momentum és a Kutyapárt a DK-t, aztán a Momentum és a DK a Kutyapártot, vagy a DK mindenkit, vagy Kovács a saját tagságát –, hisz csak az érintettek egymással ellentétes közléseire hagyakozhatunk. De lapzártánkkor még nem tudjuk, hogy Kovács elindul-e az előválasztáson és milyen feltételekkel; s ha nem indul el, vajon elindul-e a XII. kerületi polgármester-választáson, szemben a többi ellenzéki párt jelöltjével.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?