A szerk.

Elfelejtette

A szerk.

Miután a Fidesz megnevezte főpolgármester-jelöltjét, Vitézy Dávid is elhatározta magát arra, amiben mindenki más régóta biztos volt: elindul a június 9-i önkormányzati választáson. Noha korábban az LMP kapacitálta a főpolgármester-jelöltség elfogadására, kampányindító videójában Vitézy a párt nevét ki sem ejtette. Csak néhány órával később egy gigantikus, négy újságoldalnyi terjedelmű interjúban tette meg.

Vitézy a kampányklipben és az interjúban a főváros legnagyobb problémájaként a drága albérleteket, a közösségi közlekedés hiányosságait, a romló egészségügyi ellátást említi. Mindennek az okát pedig abban látja, hogy a főváros pártpolitikai csatározások színtere lett, Karácsony Gergely figyelmét elterelik nagypolitikai ambíciói, és a fideszes forrásmegvonások okán áldozatszerepben tetszeleg. Ő ellenben együttműködésre és megegyezésre törekszik majd. Fidesz-kritikus imázsát bizonyítandó Lázár Jánost is bátran bírálja, sőt egy ponton odáig is elmerészkedik, hogy Lázár és Karácsony cimboraságáról értekezik. Hűha! Csak az csökkenti e kijelentés sportértékét, hogy a lázározáshoz még a Fideszen belül is nagyjából annyi bátorság kell csak, mint az ellenzéki oldalon a gyurcsányozáshoz.

A főváros és a kormány közötti megegyezés soha nem a fővároson múlt 2019 után. Ha valaki azzal jön tehát, hogy majd ő végre rendezi ezt az áldatlan viszonyt, az vagy átaludta az elmúlt éveket, vagy a fideszes mesét mondja. Vitézy ajánlata nagyjából ennyi: ha rám szavaztok, én tudok majd a kormánytól pénzt szerezni. Hasonló „érveket” nemcsak városvezetőnek készülő fideszes, de a Fidesz támogatta „független” aspiránsoktól is számtalanszor hallhattunk már.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk