A szerk.

Nem az ima segít

A szerk.

Először 101 éve volt március első péntekjén az ima világnapja. Magyarország 1985-ben csatlakozott a mozgalomhoz, amelynek hazai lebonyolításáért a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa felel.

„A résztvevők az ökumenikus tanács kiadványainak segítségével készülhetnek fel, hangolódhatnak rá az eseményre” – közölte ez alkalomból a tanács főtitkára, s az erről szóló tudósításokból azt is megtudhattuk, hogy ilyenkor „országszerte együtt imádkoznak a gyülekezetekben a gazdaságilag egyenlőtlen társadalmak legszegényebbjei­ért, a leginkább kiszolgáltatottakért”. Mindezt azért érdemes hangsúlyozni, mert naivan azt is gondolhatnánk, hogy egy ilyen felütéssel az imanap arra is alkalmas lehetett volna, hogy a Magyar Egyházak Ökumenikus Tanácsa – pótolva korábbi gyáva mulasztását –, egyúttal szolidaritásáról biztosítja a meghurcolt Iványi Gábort és munkatársait. Persze tudjuk, hogy a keresztény egyházak és a kormány „hagyományosan jó kapcsolatának” ismeretében ez csak ábránd, bár az is igaz, hogy az összfohász lebonyolítása nem érte el még az MTI ingerküszöbét sem.

Vélhetően azért nem, mert elhomályosította egy ugyancsak az imanaphoz kötődő, ám az egyházaktól független új „mozgalom”, amelyet úgy hívnak: Szívünk imája, és azt jelenti, hogy „imalánccal is segíti a szívbetegek gyógyulását a Gottsegen György Kardiovaszkuláris Intézet”. A helyzet komolyságát (vagy épp komolytalanságát) jelzi, hogy a kezdeményezés fővédnökének sikerült Áder Jánost és feleségét, Herczeg Anitát is megnyerniük.

„A Szívünk imája mozgalommal az intézet a jövőben lehetőséget biztosít majd közösségi média oldalán, hogy imalánc indulhasson azokért a betegekért, akik ezt maguk vagy hozzátartozóik kérik” – írják közleményükben, amivel nem is lenne baj, ha nem tennék hozzá, hogy „az ima gyógyító erejét az elmúlt évtizedekben több tudományos kutatás bizonyította: kimutatták, hogy hamarabb és kevesebb szövődménnyel gyógyulnak azok a szívbetegek, akikért imádkoznak”, mi több, „az Országos Kardiovaszkuláris Intézetben dolgozók ezt több alkalommal is tapasztalták, csodálatos gyógyulások történtek olyan szívbeteg gyermekek és felnőttek esetében, akikért imaláncot indítottak”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk