Rosáltak

A szerk.

A kormányátalakítás híre változatos spekulációk előtt nyitott teret közéletünkben. Nem csak a sajtó meg a hozzá lecsatlakozott politológusi tömegek lelték kedvüket a változások megfejtésében s az így formálódó jövő kiókumlálásában. De maguk a koalíciós politikusok is erősen törték a fejüket azon, szigorúan név nélkül, hogy most a Lamperth Mónika alatti szék kicserélése vajon Gyurcsány és a párt konfliktusában az előbbi, netán az utóbbi malmára hajtja-e a vizet, vagy hogy Iváncsik államtitkár kiszervezése Szekeres miniszter alól mekkora csapás a honvédelmi tárca irányítójának ambícióira, s szorult helyzetén enyhít-e vagy súlyosbít Vadai államtitkár asszony rég várt érkezése a felelős posztra. (Mi sem tudtunk ellenállni a kísértésnek, erről beloldalaink tanúskodnak.)

A kormányátalakítás híre változatos spekulációk előtt nyitott teret közéletünkben. Nem csak a sajtó meg a hozzá lecsatlakozott politológusi tömegek lelték kedvüket a változások megfejtésében s az így formálódó jövő kiókumlálásában. De maguk a koalíciós politikusok is erősen törték a fejüket azon, szigorúan név nélkül, hogy most a Lamperth Mónika alatti szék kicserélése vajon Gyurcsány és a párt konfliktusában az előbbi, netán az utóbbi malmára hajtja-e a vizet, vagy hogy Iváncsik államtitkár kiszervezése Szekeres miniszter alól mekkora csapás a honvédelmi tárca irányítójának ambícióira, s szorult helyzetén enyhít-e vagy súlyosbít Vadai államtitkár asszony rég várt érkezése a felelős posztra. (Mi sem tudtunk ellenállni a kísértésnek, erről beloldalaink tanúskodnak.) S vajon úgy van-e, hogy Kiss Pétert szoros emberfogással ráállították Gyurcsányra, hogy majd edzői bekiabálás nyomán felrúgja a mozgékony befejező csatárt; vagy épp ellenkezőleg, Kiss - Gyurcsány egyik riválisa - ezentúl kénytelen lesz osztozni a kormányfőre nehezedő felelősségben a reformok applikálása terén?

A búbánat tudja (bár Kiss esetében bajosan állíthatnánk, hogy - akár csak fölfelé is - bukott volna). Viszont a kérdés, lehet, nem is az, hogy a kormányfő klasszikus kamarillapolitikai eszközökkel hogyan stabilizálja (vagy nem) hatalmát a kormányon belül.

A parlament hétfői ülésén az MSZP-frakció kifejezetten a kormány - a koalíciós partnerrel egyeztetett - akarata ellenére szavazott meg pár módosító indítványt. Ezek között van lényeges is (az ún. "zöld energia" fix átvételi ára jól betesz az energiapiac liberalizálásának), meg lényegtelen is (például az egyetemisták utazási kedvezményének fenntartásáról szóló). Jobbára mindegyik az osztogatás kategóriába esik. Nem sejtet sok jót, hogy a szocpárti frakció kezd kezelhetetlenné válni - hisz mi másról is tanúskodna az, hogy a frakció egy ízben a mélyszocialista Veres pénzügyminisztert is leszavazta. Ha a mocsár valóban úgy véli, ideje véget vetni a "megszorításoknak" meg ennek az egész értelmetlen reformtoszakodásnak, nem lesz az a kormányátalakítás, ami megmentheti Gyurcsányt.

De a programját semmiképpen.

Figyelmébe ajánljuk