A szerk.

Senki sem győzött

A szerk.

A múlt hétfőn a Velencei Bizottság (VB) közzétette elemzését Ukrajna új oktatási törvényéről, annak is a kisebbségek iskolai nyelvhasználatát korlátozó passzusairól. Úgy tűnik, mindenki legnagyobb megelégedésére. A testület véleményét hangosan üdvözölte a magyar, a román és az orosz külügy, de örömködtek egy sort a kárpátaljai magyar szervezetek és egyházak is. A másik oldalon az ukrán külügyminisztérium és az oktatási tárca szintén a saját elvárásait látta visszaigazolva a szövegben, és úgy tett, mintha a törvény kritikusai estek volna pofára.

Még csak azt sem mondhatjuk, hogy bármelyikük hazudott volna. Az Európa Tanács mellett működő alkotmányjogászok véleményéből épp az nem derül ki egyértelműen, mit gondolnak a vizsgált jogszabály alkotmányossággal és nemzetközi joggal való összeegyeztethetőségéről. Meg hogy mi a fenét kellene csinálni ezután.

Ez a kétértelműség mintegy kódolva volt az oktatási törvény 7-es cikkében, amely deklarálta, hogy a jelenleginél nagyobb szerepet szán az oktatásban az ukrán államnyelvnek és kisebbet a nemzetiségi nyelveknek, de ezen túl számos kérdést nyitva hagyott. A szeptemberben elfogadott, és elvben a 2020-ban életbe lépő jogszabály az első négy osztályban meghagyná a kisebbségi nyelvű oktatást, de azt „külön osztályokban” képzeli el. Ez mégis mit jelentene a ma működő 71 színmagyar iskolában? Aztán ott van az a homályos kikötés, hogy negyedik osztály fölött „egy vagy néhány tantárgy két vagy több nyelven is oktatható”, így az unió bármely hivatalos nyelvén is. Ezt úgy értsük, hogy például a matematikát félig ukránul, félig magyarul tanítják majd? Vagy úgy, hogy az ukrán oktatási nyelv mellett a magyar is választható lesz? Ki fogja eldönteni, mennyi lesz az az egy vagy néhány tantárgy? És hogy pontosan melyek lesznek?

Ezek után a törvény ellenzői jogosan mutattak rá, hogy a VB véleményének 125. pontja szerint a „megfelelő megoldás a 7-es cikk módosítása lenne egy kiegyensúlyozottabb és világosabb szövegezésű rendelkezésre”. Az ukrán kormány viszont szintén joggal hivatkozik arra, hogy Ukrajna nemzetközi kötelezettségeinek tételes sérelmét a VB sem tudta kimutatni, s hogy a vélemény 126. pontja értelmében az aggályok nagy része a végrehajtás során kezelhető, vagy hogy kielégítő megoldás lehet annyi tantárgy kisebbségi nyelven történő oktatása, amennyi biztosítja a nemzeti kisebbségek „magas szintű anyanyelvtudását”. A jogi vélemény a legerősebben azért marasztalja el a törvényt, mert az a felsőbb szintű oktatásból diszkriminatív módon teljesen kiszorítaná az orosz nyelvet. Ami nem meglepő, hiszen az egész akció az Oroszországgal szembeni ukrán nemzetépítést, az oroszellenes ukrán nacionalizmus kielégítését hivatott szolgálni.

Az ukrán kormány most arra játszik, hogy az orosz nyelvre vonatkozó rész módosítása nélkül a végrehajtási rendelkezésekben adott engedményekkel békítse ki uniós partnereit. A románok és a lengyelek mintha hajlanának is erre, a magyar külügy viszont kizárólag a törvény módosítását fogadná el. A kárpátaljai magyar iskoláknak már néhány tantárgy ukrán nyelvű oktatása is nehézségeket okozna, ráadásul, ha a legfelső szintű oktatási törvény ennyire kétértelmű marad, semmi garancia nincs rá, hogy a későbbiekben nem lesz visszalépés.

Ugyanakkor azzal, hogy Szijjártó Péterék válaszcsapásként a nemzetközi szervezetekben gyakorlatilag blokkolják Ukrajna euroatlanti integrációját, súlyos geopolitikai csatározásokba keverték bele a kárpátaljai magyarságot. Az oktatási törvény körüli keménykedés hatására nemcsak az ukrán széljobbon erősödhet az a nézet, hogy Magyarország Putyin lekötelezettjeként rombolja az EU és a NATO egységét az ukrán ügyekben, hanem magában az EU-ban és a NATO-ban is. Vajon a magyar diplomácia tényleg a mintegy 17 ezer kárpátaljai magyar diák szerzett jogainak védelmében vállalta ezt az ellentmondásos pozíciót? Reméljük, nem valami másért.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.