A szerk.

Ide nézz, törökméz!

A szerk.

Az isten tudja, ki más, hogy mitől jön ez nekik, de az utóbbi időben, ha a Fidesz legtetejéről valaki keresztényt lát, egyből megtáltosodik. Így volt már szeptemberben Orbán Viktorral is, aki csak egy békés, oldott hangulatú riogatásra érkezett a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (Kerérszöv) jubileumi, X. kongresszusára, de végül annyira belelovalta magát, hogy ünnepi beszédében még az is kicsúszott a száján, hogy a Sátán (Soros) ellen az a legbiztosabb orvosság, ha sűrűn azt ismételgetjük magunkban: „Ne vigyorogj, Iván, nem tart ez örökké, 150 év alatt sem lettünk törökké.”

Mi az, hogy nem tart, de még mennyire, hogy nem! Sőt, ha jobban belegondolunk, még az a 150 év sem tartott örökké, úgyszólván semeddig sem. Ezt már maga Kövér László mondta meg a keresztényeknek, noha ő ott sem volt a jubileumi kongresszuson, mégis megfogadta Orbán intelmeit (szokása ez). Ott volt viszont a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) országos választmányán, ahol történelmi tapasztalataival traktálta a némileg zavartnak látszó (szokásuk ez) testvérpártot, mondván, „hogy mi a fészkes fenének áldoztuk fel magunkat, azt nem egészen értem, nyugodtan átengedhettük volna Bécsig a törököket, úgy sem lennénk rosszabb helyzetben”. Na, puff neki!

Ne gondolja senki elhamarkodottan, hogy a magyar Országgyűlés elnöke tökéletesen hülye lenne (gondolják inkább jól megfontoltan), mert mi sejtjük, hogyan történhetett Kövér doktorral ez a fiaskó. Már az, hogy egy végzetes pillanatra elfelejtse, hogy de bizony, mi kurvára átengedtük Bécsig a törököket, de olyannyira, hogy közben nálunk baszták a rezet 150 teljes esztendeig, arról nem is beszélve, hogy Bécs alatt mi is ott piszkoskodtunk az oldalukon, míg éppenséggel haza nem zavartak. Szóval úgy eshetett e baki a bajszos szellemóriással, hogy megint túl komolyan vette a főnök szavait. Ismételgessük magunkban, ismételgessük magunkban, hogy ne vigyorogj, ne vigyorogj, nem tart ez örökké, örökké, 150 év, 150 év, 150 év… micsoda, törökké, törökké…

S akkor hirtelen megbotlott a parlamenti pulpitusára vezető lépcsőn! Amiért is először megbüntette Szabó Tímeát egy nagyobb összegre, aztán megpróbálta újra felidézni magában Orbán mondókáját. Nem sikerült, sehogy sem sikerült. Erre megbüntette Hadházy Ákost és Szél Bernadettet is, hiába, hogy is van, öt török, öt görög? Nem, nem jó. Ahhoz, hogy végre valami felderengjen, még néhány újságírót is ki kellett tiltania, s ha már belefogott, vízipisztolyokkal is felszerelte a Ház darutollas, vidraprémes őrseregét. Na, ekkor már körvonalazódott a mondóka! A 150 év sem tartott semeddig, engedhessük a törököt Szerencsig! Valamivel később a Szerencs gyanús lett. Jó, akkor Bécsig.

Így aztán mondta Kövér László, amit mondott, hogy ezer éve védelmezzük szál egyedül a keresztény Európát, miközben a hálátlan Európa már nem is keresztény, csak mi vagyunk keresztények, s így tovább, és megérdemelte volna a szemét labanc, hogy ráengedjük a törököt, hogy jól megerőszakoljon Bécsben mindenkit, s teleszarja dönerkioszkokkal a Mariahilfer Straßét. Az igazán tragikomikus ebben a tébolyban az, hogy nem is intézhetjük el annyival a dolgot, hogy mindez az összeszerelő üzemmé formálandó ország lélegző robotjainak, az érettségi és egyéb vértezet híján toporgó szavazóknak, egyébiránt a Fidesz első számú célcsoportjának küldött üzenet, mert nem az. Ezek Kövér László gondolatai s Orbán Viktor külpolitikája, s csak ezek után egyfajta kulturális örökség, a folyamatos öncsalás, a kikezelhetetlen kisebbségi komplexusokból fakadó örökös melldöngetés világa, a legrosszabb múlt, ahova erővel cipelik magukkal az országot: a semmibe.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.