A szerk.

Simicska Lajos bekerítése

A szerk.

Azt sehogyan sem bírjuk elhinni, hogy a levelet, amelyben Liszkay Gábor és a többiek felmondtak Simicska Lajosnak, egy nap alatt érlelték ki az aláírók, az után, hogy Simicska a reklámadó szétterítése miatt 180 fokos fordulatot követelt volna a felügyelete alatt álló médiamunkásoktól.

Ezt csak Liszkayék állítják, maga Simicska tagadja; és Simicska pénteki nyilatkozatai igenis mutatnak értelmet, koherenciát és célt. Simicska bekerítése és körbe­lövése hosszú hónapok óta zajlik; és bár ez is csak spekuláció, most juthattak el az ellenerők oda, hogy nagy rohamra induljanak az állásai ellen. (A furcsaság csak annyi, hogy pár hete inkább a kiegyezésre tippeltünk volna – de ebben a játékban, úgy tűnik, nincs egyezség: csak egy maradhat talpon.) A nyakunkat rá, hogy a távozást Liszkayék hetek óta tervezték és tárgyalták, és mindenki csak arra a pillanatra várt, amikor Orbán összegyűjti az erejét. És a pénzt, hogy el ne feledjük. Számos érdeklődő, köztük az Orbán dolgaiban mindig éleslátó Debreczeni József (hétfőn az ATV-ben) az orosz gáz forgalmazásán nagyot kaszáló cég, a MET elbirtoklását vélte egyfajta fordulópontnak. Ez a vállalat nemcsak Orbán új bizalmasainak a kezén van, de több tízmilliárd forint azonnali kivételére is alkalmas volt a közelmúltban; ez pedig azért baljós feltételezés, mert a MET nyeresége leginkább az orosz gáz árán múlik. Így következhet Orbán politikai jövője Putyin árképzéséből.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A múlt pénteki tűzijáték után mindenesetre az állás a következő.

Simicskának van a) pénze, b) lehet sok, a kormánypártra és Orbánra nézve kellemetlen információja, és egyelőre tartja c) a médiaportfólióját is. Régi szövetségesből és fegyverhordozóból viszont egyre kevesebb marad neki – az MVM-es Baji, a MÁV-vezér Dávid Ilona, Vida Ildikó, Töröcskei és Liszkay után Nyerges és Fonyó kihullása is aktuális lehet; velük együtt vándorolna az ellentáborhoz a Heti Válasz és az ingyenes, nagy elérést biztosító Metropol napilap. De a médiabirodalom jövője nem csak emiatt kétséges. Még ha Simicska korlátlanul is tud pénzt belehányni, ki fog ott újságot írni, és kinek? Lehet, még csak fenyegetni és pénzzel a köztévéhez vagy a Széles-érdekeltségekhez csábítani sem kell a Nemzet vagy a HírTv munkatársait (bár biztos nem árt), a Simicska-opció perspektívátlansága épp elég lehet ahhoz, hogy a „birodalom” üzemképtelenné váljon. Ha pedig a médiája kiolvad mögüle, Simicska az állítólagos kompromittáló információinak is csak korlátozott hasznát veheti. Azt sem becsülnénk le, hogy a konglomerátum robotosai egész egyszerűen abban hisznek, hogy a magyar jobboldal, a bor, az ő szellemi és politikai otthonuk csak addig létezik, amíg Orbán nap mint nap tartalmat ad neki, és az se baj, ha mindennap mást, vagy az egyik nap pont az ellenkezőjét annak, amit a másik nap adott neki.

Ha tehát a fokozatos megsemmisülést el akarja kerülni, ha még játékban lévőnek gondolja magát, Simicskának a full contact politikai harcot kellene vállalnia. Az általa tulajdonolt médiumok fennmaradásához nemcsak a pénzre van szükség, hanem közönségre is; azaz valamilyen társadalmi, adott esetben választói támogatásra. Ez – Simicska mint politikai párt – elég elborult gondolat ahhoz, hogy ne is vesztegessünk rá szót.

Vegyük szemügyre most a másik oldal arzenálját. A támadó fél nemcsak az államhatalom majd’ minden eszközével diszponál, a köztévétől az adóhivatalon meg a médiahatóságon meg az állami reklámügynökségen át az ügyészségig, de busás hasznot hozó magánérdekeltségeit is szüntelenül és módszeresen terjeszti ki, épp a Simicska-céguniverzum rovására. Ez nyomasztó erőfölénynek tűnik. De akármi is történik Simicska médiaérdekeltségeivel, a magyarországi jobboldal médiahátországa ugyanaz már soha nem lesz, mint 1998-tól mostanáig volt. És meglehet, már megvannak az új macherek és gazdasági háttéremberek, de – elnézést az érintettektől – Garancsi István vagy Mészáros Lőrinc nem ugyanaz a klasszis, mint Simicska.

Azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy Orbán tábora szétesett; de az szembetűnő, hogy minden nappal fogyatkozik. Simicska nyerni nem fog, inkább veszíteni: de annyi lap még van a kezében, hogy ezt a folyamatot felgyorsítsa, és meggyengítse Orbánt.

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

A „titkosegyetem”

  • Földényi F. László

Nevek a szereplőlistáról: Dr. Bódis József, Dr. Horváth Zita, Dr. Palkovics László, Dr. Pavlik Lívia, Dr. Szarka Gábor, és a többi doktor, meg a kancellárok, a miniszterek, az államtitkárok, az államtitkárok helyettesei, meg a helyettesek helyettesei… Upor László könyvéből néznek ki az olvasóra.

A szédülésig

  • Pálos György

A szerző e kisregény megjelenése idején, 2021-ben már befutott író, megkerülhetetlen irodalmárnak számít Katalóniában, és talán a világban is. Katalán identitása is közismert, ami szintén hozzájárul helyi nimbuszához.

Gender a manézsban

A férfi és női szerepkör átalakulása lerágott csont, olyannyira, hogy a nemek szerepkörének egyik legmeghatározóbb új kihívása az, hogy újra és újra meg kell hallgatnunk az átalakulásukról szóló históriát. Nagyon nehéz olyan irányból közelíteni meg a témát, amely (legalább az egyik nemnél) ne szemforgatásba vagy köldöknézegetésbe torkollna.

Teljes elsötétítés

Jánd falujának és az ország 4113. sz. útjának a szélére a korábbi „Isten hozott” vagy valami hasonló szöveget mutató tábla helyére kiraktak egy újat, amelyre ékes külföldi nyelven a következőket pingálták: „No Migration, No Gender, No War” – számolt be az ATV híradója.

Ki vannak fizetve

A múlt kedden jelentette be Magyar Péter, hogy péntek délutánra tüntetést szervez a Belügyminisztérium elé, s azon a kormány lemondását fogja követelni, amiért máig nem kért bocsánatot a bicskei gyermekotthonban elkövetett pedofil bűncselekmények áldoza­taitól.

„Egy névtelen feljelentés miatt”

2021. február 5-én hajnalban rájuk tört a rendőrség, ezután döntöttek úgy a férjével, Szász János rendezővel, hogy Amerikába költöznek. Semmijük sem volt, mindent maguk mögött hagytak. Harminc év színészi pályafutás után egy idegen országban talált új hivatást.

Csak nyelvében élne

  • Domány András

Śląsk lengyelül, Schlesien németül, Slezsko csehül, Ślůnsk sziléziai nyelven – Lengyelország délnyugati csücskének nem csak a múltja hányatott, a jelene sem könnyű. A helyi, alapvetően lengyel tudatú kisebbség és annak nyelve körüli, több évtizedes vita újraéled, mert a szejm regionális nyelvvé nyilvánította a sziléziait. Kaczyński hülyéinek több se kellett.

Lehetnénk barátok

„Pedig barátok is lehettünk volna!” – viccelt pénzügyes kollégánk, és mindenki nevetett. A busz kikanyarodott a repülőtéri útra. A nagyjából harmincfős küldöttség, amelyben ott volt az összes minisztérium európai ügyekért felelős vezetője, elindult haza. Fáradtak voltunk, de bizakodók.