A szerk.

Tanul a fasiszta sajtó

A szerk.

Lassan két éve, hogy a Metropol című, egykor szebb napokat látott, s 2010 után Simicska vonzáskörzetébe került.

2016-ban bedőlt, majd 2020-ban a Médiaworks Zrt. szennylapcsaládja részeként újraindított internetes és nyomtatott felület összeállítást közölt a Budapest egyes közterein a járókelőket zaklató koldusokról, s ezt az anyagot „Itt a budapesti koldustérkép!” alcímmel közzétette. (Érthető okokból sem a sajtó, sem a cikk, sem az újságíró meghatározásokat nem használjuk jelen tárgyunkról szólván – a szerk.) Az iromány az erőszakosan fellépő koldusokat egy az egyben azonosította a hajléktalanokkal, mint társadalmi csoporttal, s így a fedél nélküli embe­rek ellen uszított – még akkor is, ha a végső célpont természetesen a baloldali városvezetés volt, amely úgymond tétlenül nézi mindezt a garázdálkodást.

A hajléktalanok jogvédelmével foglalkozó, kitűnő civil szervezet, az Utcajogász nyomban be is panaszolta a Metropolt a Médiahatóságnál, s az, becsületére legyen mondva, pontos és jól indokolt határozatot hozott. E szerint a Metropol „megsértette a kirekesztésre alkalmas médiatartalmak közzétételét megtiltó törvényi rendelkezést, mert a fedélnélkülieket megbélyegezve, a velük szemben a társadalomban meglévő sztereotípiákat és ellenszenvet erősítve állította, hogy a budapesti köztereken megjelent, a járókelőket zaklató, szervezett koldusbandák a hajléktalanok csoportjából jönnek létre”.

A Metropol kiadója ezek után bíróságon támadta meg a határozatot, és közel két év pereskedés után, pár héttel ezelőtt jogerősen is veszített. Az első- és a másodfokú ítélet is rendben levőnek találta a Médiahatóság érvelését, s a bíróság még azt is hozzátette – miután a felperes valamelyik iratában arra hivatkozhatott, hogy ő csak a „közéleti vitához” kívánt hozzájárulni –, hogy a kifogásolt tartalom „sem hajléktalan embereket, sem szociális szakembereket, sem pedig a bemutatott problémával foglalkozó döntéshozókat nem szólaltatott meg”. A Metropolnak ezek után le kellett volna vennie az uszító, kirekesztő cikket az oldaláról, és közleményben kellett volna kifejeznie sajnálkozását a történtek miatt, valamint be kellett volna fizetnie 250 ezer forint bírságot az államkasszába.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk