A szerk.

Természetes kapcsolatban

A szerk.

A magyar közmédia, jelesül az MTI 2017. augusztus 20-i tudósításában megfeledkezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökének, Veres Andrásnak azon megnyilatkozásáról, mely szerint a kormány Istennek nem tetsző dolgokat is cselekszik.

„A jószándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben” – mondotta a püspök, amivel leginkább az ügyeletes szerkesztő orra alá tört borsot, mégiscsak egy magas rangú papi személy bírálta a magyar kormány egyik intézkedését. Pár nappal később Veres a (Simicska-féle) Magyar Nemzetben is kijelentette, hogy „a mesterséges megtermékenyítés semmilyen formája nem fogadható el a katolikus egyház számára, mert a gyermek nem a férfi és a nő természetes kapcsolatában fogan”, ám a kormány részéről Novák Katalin megerősítette, hogy támogatják a lombikprogramot.

Ám nagyot tévedett, aki azt szűrte le mindebből, hogy a hazai katolikus egyház szembefordult Orbán Viktorral. A nézeteltérés nem kavart akkora vihart, ami árnyékot vetett volna a Fidesz és a hazai katolikus egyház gyönyörű barátságára. Már csak azért sem, mert például az Emberi Erőforrások Minisztériuma olyan „hardcore” abortusz- és lombikbébi-ellenes szervezetet is támogatott, mint Együtt az Éle­tért Közhasznú Egyesület.

Ennek fényében értékelendő az is, hogy a püspök nemrég újra előszedte a lombikprogramot. „Elindult ugyan egy változás” – dicsérte most a Magyar Hírlapban Veres a kormány családpolitikáját, de rögtön hozzátette, hogy továbbra is „virágzik” a számára „nagyon fájdalmas” lombikprogram. „Ezt teljesen ki kéne iktatni a gyakorlatból, súlyos bűnöket követünk el vele! Az emberi élet továbbadása nem technológia kérdése, hanem két ember, egy férfi és egy nő szeretetkapcsolatát feltételezi, nagyon komoly lelki vonatkozásokkal a háttérben” – jelentette ki, amivel elsősorban azokat a meddőséggel küzdő embertársainkat alázta meg, akik nem másért, kizárólag azért választották a lombikprogramot, mert saját gyereket szeretnének. Az persze nem a püspök úr becsípődése, hanem a hivatalos vatikáni álláspont gonoszsága, hogy a lombikprogram az abortuszhoz hasonlóan bűnös cselekedet. Magyarországon 2017-ben 6793 beavatkozásból 1100 szülés során 1306 gyermek született, vagyis majdnem 5500 embrió vált feleslegessé, és ugyan az Emberi Jogok Európai Bírósága egyszer kimondta, hogy ezek az embriók nem feltétlenül rendelkeznek az élethez való joggal, a katolikus egyházat ezzel nem lehet meggyőzni. II. János Pál Evangelium Vitae című, 1995-ös enciklikája szerint „az embriót ugyanaz a személynek kijáró tisztelet illeti meg, mint a már megszületett gyermeket és minden személyt”.

Veres András is ezt a tézist szedi elő újra meg újra, olyan vehemenciával, mintha nem lenne ennél nagyobb bűn. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökét láthatóan nem izgatják a világ és az ország súlyos problémái, hidegen hagyja a kormány kegyetlen menekült- és szegénypolitikája, a másként gondolkodók elleni hecckampány, a leszámolás a politikai ellenfelekkel – de még az olyan igazán keresztény és karitatív intézmény, mint az Iványi Gábor-féle Magyar Evangéliumi Testvérközösség ellehetetlenítése sem indítja szólásra. A püspököt kizárólag a nem evilági lények hozzák izgalomba: a meg nem születettek és a halottak, akik nem kérdeznek, nem gondolkodnak és bármire szabadon felhasználhatók, ha az egyház befolyásának, tekintélyének növeléséről van szó. És ahogy három éve, most is a gólerős Novák Katalin tört kapura a püspök hosszú szöktetésével: „Szeretnék megnyugtatni minden olyan párt, aki meddőségi problémákkal küzd, hogy a magyar kormány segít nekik, amiben csak tud” – mondta videóüzenetében az államtitkár. És persze akár meg is könnyebbülhetünk arra gondolván, hogy a magyar kormány – például az in vitro megtermékenyítést lényegében az ördög mesterkedésének tartó, és körülbelül ennek megfelelően szabályozó lengyel tejtestvérével, a Kaczyński-féle PiS-szel szemben – nem a legnyomasztóbb katolikus reakció befolyása alatt hozza meg vonatkozó döntéseit, nagyon nem is kéne bedőlni az ügye­sen elbalettozott ütközésnek. Így is marad épp elég – vagy inkább túl sok közös ügyük.

Figyelmébe ajánljuk