Traian királyfi

A szerk.

Elnökök járják a Székelyföldet! Még visszhangozták a havasok a Fidesz-vezér bálványosi szavait, amikor megjött Traian Basescu, aki idén a magyarok közt pihente ki köztársasági elnöki fáradalmait.
A Kárpátok Géniuszának egykori vadászkastélyában szállt meg, vacsorára túros puliszkát kért szalonnával, majd szomorúan konstatálta, hogy ő még ilyen rossz utakon életében nem járt, s hogy e kies vidék ily nyomorúságos. Majd utánozhatatlan mosollyal bejelentette, rövidesen megtanul néhány mondatot magyarul, hogy szót értsen a legnagyobb romániai kisebbséggel. Basescu hargitai és kovásznai túráját lehetne akár történelmi jelentőségűnek is nevezni: a legfőbb román közjogi méltóság - a média kamerái előtt - végre a kebelére ölelte az erdélyi magyarokat, és elismerte, hogy a Székelyfölddel eddig mostohán bántak.

Csakhogy az elnök nem először jár ezen a vidéken, volt már alkalma többször zötykölődni a hargitai utakon. Ráadásul az erdélyi román és magyar politikusok évek óta hangoztatják, hogy a két megye infrastruktúrája katasztrofális állapotban van, tűrhetetlen, hogy a román GDP kétharmadát megtermelő nyugati régiók nem jutnak fejlesztési pénzekhez, miközben a Moldvában és Olténiában több ezer kilométer új út épült.

Ám miközben Basescu felháborodottan az asztalra csapott, az ügyészség - az elnöki nyomásnak engedve - vizsgálatot folytat több RMDSZ-es politikus ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy "etnikai alapon" lobbiztak az általuk képviselt vidék fejlesztéséért. De elég fölidézni a beiktatásakor tett nyilatkozatát: nevetgélve azt mondta, ha a kulturális autonómia a csárdást jelenti, úgy támogatja annak megvalósulását - majd éveken keresztül fékezte az új kisebbségi törvény megalkotását, a területi autonómiáról pedig hallani sem akar. Mindezek ismeretében furcsán hat hirtelen filohungarizmusa. Pedig nagyon is józan politikai megfontolás állhat mögötte.

A teljes román politikai elittel hadban álló elnök most újabb frontot nyitott az RMDSZ ellen. Tavaly, amikor meglepetésszerűen betoppant Szász Jenő udvarhelyi polgármester irodájába, már megmutatta, hogy akár a nacionalista Polgári Szövetséggel is kész együttműködni a magyar párt ellen; aztán valóságos hadjáratot indított Nagy Zsolt informatikai miniszter ellen, akit hazaárulás vádjával távolíttatott el a bársonyszékből. Most Borbély László, a közlekedési tárca vezetője a célpont. (Az elnöki elszörnyedés előtt két nappal a miniszter Csíkszeredában, a megyei polgármestereknek jelentette be, hogy a következő években több millió eurót költenek a székelyföldi infrastruktúra rendbetételére - igaz, ez nem kapott akkora nyilvánosságot, mint Basescu kifakadása.) Az államfő nem bocsátotta meg az RMDSZ-nek, hogy tavasszal a leváltása mellett szavazott a parlamentben: miközben egyenként kilövi a vezető politikusait, a székelyek közé vegyülve próbálja lenyúlni a párt szavazóit is. Ez mindenképpen példa nélküli próbálkozás, ugyanis a székelyföldieket a román politikusok eddig érinthetetlennek, a két megyét az RMDSZ hitbizományának tekintették. Basescu most ezt a hallgatólagos megállapodást rúgta föl, s számítása akár be is jöhet: ha értelmes, a valós hétköznapi problémákról beszél az ottaniaknak, a székelyföldiek, akik másfél évtizede a bármely oldali romániai magyar politikusoktól kizárólag lebutított nacionalista szólamokat hallhatnak, még arra is rádöbbenhetnek: érdekeiket román politikusok is képviselhetik. Még ha Basescuval rossz lóra tesznek is.

Figyelmébe ajánljuk