118 milliót ad a kormány, kinyit a szegedi sportuszoda

  • narancs.hu
  • 2023. január 14.

Belpol

Karácsony óta zárva volt, ötszáz sportoló járt át edzeni Hódmezővásárhelyre, ahová továbbra sem megy rezsitámogatás.

A megemelkedett energiaárak miatt a szegedi önkormányzat is elhatározta tavaly év végén, hogy télen egy időre bezárja jó néhány kulturális intézményét és sportlétesítményét. 

Ez azzal járt, hogy mivel a szegedi Városi sportuszoda és a Tiszavirág Sportuszoda decembertől nem működött, karácsony óta a szegedi úszók és vízilabdázók a hódmezővásárhelyi sportuszodában tartották edzéseiket.

Mintegy ötszáz sportolóról van szó, a gyerekek mellett az OB1-es vízilabdacsapatról is, amely a pólós első osztály mezőnyéből egyedüliként nem otthon edzett. A hódmezővásárhelyi önkormányzat nem kapott kormányzati támogatást a sportlétesítmények fenntartására, ezzel együtt befogadta a szegedi csapatokat, amelyeknek a mindennapos átjárás egy-másfél óra utazást jelentett.

Mostanáig – írja a Szegeder, hiszen pénteken Mihálffy Béla szegedi kormánypárti országgyűlési képviselő a Facebookon közzé tette, a kormány döntött, 117 millió 856 ezer forint támogatást ad a Tiszavirág Sportuszoda működtetésére. 

Íme, a bejelentés:

A szegedi önkormányzat reagált a döntésre. Kovács Tamás alpolgármester szintén pénteken tette közzé, hogy bár a kormányt többször is megkereste ez ügyben Szeged, forrás hiányában eddig nem született döntés.

A most megajánlott támogatás alig több, mint egy hónapra elég, de az önkormányzat a szükséges többletforrást kigazdálkodja, és ki fogják nyitni a létesítményt. Ahhoz, hogy Szeged meg is kapja ezt a pénzt, január 23-tól kell újra működtetni az uszodát. Az önkormányzatnál azonban úgy döntöttek, már január 17-én, kedden reggel kinyitják a Tiszavirágot: addigra fel lehet fűteni és megfelelő körülményeket tudnak teremteni.

A szegedi alpolgármester azért a jegyzőkönyv kedvéért rögzíti, amit az állam részéről tapasztalnak, az a kiszámítható, felelős finanszírozástól messze van.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Hogyan nyerhetjük meg az Európa-bajnokságot?

Még most sem késő, szólunk. Az európai parlamenti és önkormányzati választás előtt Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor bement az egyik tévéjébe (a legrégebbibe), ahol megnyilatkozott az egyik műsorvezetőjének (a legrégebbinek), s egyéb fontos mondandói (háború lesz, háború lesz, háború lesz, hrrrrrgggrrrxx!!!) mellett természetesen a védjegyének számító szenvedélyére is szót kerített: a labdarúgásról beszélt.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni. Ha a háború menetét nem is változtatja meg ez a támadás, számos jelentős elmozdulásra mégis felhívja a figyelmet.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.