350-400 ezer forintos bért kérnek a szemétszállítók

  • Narancs.hu/MTI
  • 2022. október 13.

Belpol

Nettóban – közölte a Helyiipari és Városgazdasági Dolgozók Szakszervezete.

Az MTI tudósítása szerint Király András, a HVDSZ 2000 elnöke hétfőn Budapesten tartott sajtótájékoztatóján elmondta: garanciát kérnek a munkafeltételek biztosítására, a kukásautók és a célgépek folyamatos karbantartására.

A szemétszállítók megállapodtak a munkáltatóval megállapodtak abban, hogy január 15-ig, a bérmegállapodás aláírásának tervezett időpontjáig folyamatosan tárgyalnak a feltételek teljesítéséről. A mostani rezsiválság és az infláció a HVDSZ szerint csak növelte az ágazatot évek óta érintő nehézségeket. Mára tarthatatlanná vált, hogy azok a dolgozók, akik egészségüket veszélyeztetve a Covid alatt is helytálltak, csupán 240-300 ezer forintot visznek haza - mondta Király András. A tárgyalásokon kompromisszumkészséget szeretnének mutatni.

A szakszervezeti elnök büszke rá, hogy mind a köztisztasági dolgozóknak, mind a 25 ezer főváros alkalmazottnak kiharcoltak 200 ezer forintnyi rezsikiegészítést.

Karácsony Gergely főpolgármester pénteken jelentette be, hogy aznap hajnalban helyreállt a hulladékszállítás megszokott rendje, miután sikerült megállapodni a sztrájkoló dolgozókkal. Előtte több napig szünetelt a szolgáltatás Budapesten. Szintén pénteken Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta: emelkedni fog a hulladékszállításban dolgozók alapbére, a pótlékok egy részét ugyanis beépítik az alapbérbe.

A szemétszállítási díjakat egyébként már nem az önkormányzatok, hanem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. gyűjti be és juttatja vissza a városnak a szemétszállítás rendezésére. A napokban a Budapesti Közművek közölte, hogy az elmúlt három évben mintegy 3-5 milliárd forinttal kevesebb forrást juttatott az FKF Hulladékgazdálkodási Divízió finanszírozására a korábbi évekhez képest.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.