43 éves esti iskolásnak is le kell adnia a mobilt

  • narancs.hu
  • 2024. szeptember 5.

Belpol

A kormányrendeletben nincs korhatár, így családos embereknek is át kell adniuk a telefonjukat, amíg az iskolában tanulnak.

Húsz percig tart reggelenként, mire mindenki le tudja adni a mobilját egy szegedi iskolában, és ugyanennyi ideig kell várakozni a nap végén a diákoknak arra, hogy visszakapják – írja a szeged.hu arról, hogyan sikerül betartani az okoseszközök iskolai használatát szabályozó kormányrendeletet.

Az Eduline írásából az derül ki, hogy a rendelet a tanárok mobilhasználatát is korlátozza, és mivel a jogszabály nem rögzíti, hogy milyen korú diákokra vonatkozik a korlátozás, magától értetődő, hogy az esti oktatásban résztvevő felnőttekre is. 

„43 éves vagyok, esti iskolába járok és hamarosan érettségizek. A tanév első napján tőlünk is elvették az okoseszközöket. Ezt még a velem nagyjából egykorú tanárnő is nevetségesnek tartja” – nyilatkozta egy vidéki gimnázium tanulója. Ez nem csak azért körülményes, mert elektronikus tankönyveket használnak, hanem mert családos emberekről van szó, akiket nem tud elérni a gyerekük, ha ez szükséges. A cikk szerint több esti iskolában is sérelmezték a telefonok elvételét. 

A kormányrendelet alapján a kép- és hangrögzítésre alkalmas okoseszközöket, mobiltelefonokat és okosórákat mint nevelési oktatási intézményekben korlátozottan használható tárgyakat a tanítási nap elején a pedagógusok átveszik a diákoktól, műanyag vagy fémdobozokban megfelelően biztos helyen tárolják, majd a nap végén visszaadják. Ha szükség van az órán mobiltelefonra, az eKrétában rögzíteni kell, miért vették elő és mire használták. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Sivatag

Kísérteties a dolog. Egy közösségben vagyunk, mindenki fiatal, tele tervekkel, életörömmel, szabadságvággyal. A csoportdinamika ugyan itt is működik, vannak nyertesei és vesztesei a baráti és párkapcsolatoknak, de mégis az együvé tartozás élménye a meghatározó.

Kínzó mindennapok

Lee Daniels valószínűleg jót akart. A Szabadíts meg a gonosztól azért is irritáló élmény, mert a jó szándék és a koherensnek szánt szerkezet fokozatosan és szemmel láthatóan hullik darabokra. A rendező megtörtént eset alapján dolgozott: egy egyedülálló anyát és három gyermekét állítólag démonok kezdték gyötörni, amikor a 2010-es években egy indianai városkába költöztek.

A kenyér hangja

Augusztus 20-án mindig történik valami, szokhattunk hozzá az utóbbi években. A hivatalosan elvileg „az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékünnepe” névre hallgató napon elég kevés szó esik a közösségi terekben az államalapításról vagy Szent István emlékezetéről, annál több a várható esti széllökések erejéről.

Kiteljesedhetsz kedvemre

Vajon beszélgetnek-e az óráink, cipőink, amíg nem vagyunk otthon? Érdekel-e bárkit, hogy mit is mondanak, s nem elég kizárólag a használatuk közben foglalkoznunk velük? Könnyen lehet, hogy csak magukban kattognak vagy elmennének valahová, de egy lépést sem tehetnek, amíg mi nem akarjuk.

Dörnhauban nyugtalan a tőke

Naplóregényként határozza meg fülszövege, de az 1944 áprilisában Bácskából deportált és tizennégy hónapig fogva tartott újságíró, költő, Debreczeni József nem írhatott naplót. Auschwitzba érkezése után hosszú ideig rendes ruhája sem volt, nemhogy papírja, írószerszáma.