4500 orvos kész letétbe helyezni a felmondását az új törvény miatt

  • narancs.hu
  • 2022. december 8.

Belpol

Az elfogadott törvénycsomag a MOK szerint az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárít olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot.

December 7-én megszavazták az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomagot, a szakmai szervezeteknek azonban mindössze öt napjuk volt, hogy véleményezzék az alapvető változásokat hozó rendeleteket.

AMagyar Orvosi Kamara (MOK) az elfogadott rövénycsomag miatt jövő év elejére összehívja a rendkívüli országos küldöttgyűlését, amelyen arról fognak dönteni, milyen tiltakozó akciót támogat az orvostársadalom válaszul arra, hogy az egészségügy átalakításáról szóló törvénycsomag elfogadása előtt a kormányzat nem vette figyelembe észrevételeiket - írja a Népszava.

Álmos Péter, a MOK alelnöke a lapnak arról beszélt, hogy három nap alatt mintegy 8 ezer orvos reagált a gyors felmérésükre, és a válaszadók 96,6 százaléka érezte úgy, hogy a jelen helyzetben szükség van a küldöttgyűlés összehívására. Emellett:

4500 orvos nyilatkozott úgy, hogy hajlandó letétbe helyezni a felmondását, 6800-an pedig az önként vállalt túlmunka szerződéseikről állították ugyanezt.

A válaszolók körülbelül harmada az alapellátásban, a többség pedig szakrendelőben, illetve kórházban dolgozik. Álmos Péter elmondta, még nem gyűjtik a felmondásokat, de úgy gondolja, hogy önmagában az, hogy ennyien hajlandóak ezt letétbe helyezni, erős érvet jelent arra, hogy sikerüljön munkájuk végzéséhez megfelelő körülményeket kiharcolniuk.

A következő közvetlen lépésük az lesz, hogy a köztársasági elnököt kérik arra, küldje vissza a törvényt megfontolásra a jogalkotóknak. A megszavazott törvénycsomag ugyanis a szervezet szerint 

az orvostársadalom megkerülésével a gyógyítókra hárít olyan problémákat, amelyek veszélyeztetik a betegbiztonságot.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk