7 milliárdot termelt a gödi különleges gazdasági övezet, ebből a város 2 milliárdot kapott vissza

Belpol

A hivatalos adatok jól szemléltetik, mekkora veszteség érte az agglomerációs települést: a Samsung SDI adóbevételeinek kevesebb, mint harmada folyt be 2023-ban. 

A gödi különleges gazdasági övezet (kgö) mintegy 7 milliárd forintot termelt Pest megyének, miközben Göd mindössze 2 milliárd forintból részesült. Az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette, hogy 2023-ban összesen mennyi adóbevételt termeltek az országban létrehozott kgö-k. Mint ismert, 2020-ban először Gödön hoztak létre ilyen övezetet, aminek értelmében a városszéli Samsung SDI akkumulátorgyár nem a városnak, hanem a megyei önkormányzatnak termelt adót, amely aztán több környező település, valamint civil szervezetek között osztja szét a pénzt. Ebből nagy felháborodás keletkezett Gödön, hisz amíg a lakosok kénytelenek elviselni a kellemelten hatásokat (zaj, por, fény stb.), addig még csak pénzt sem látnak a gyár működéséből. Mindezzel lapunk karácsonyi számában foglalkoztunk részletesen. 

Az adóhivatal tájékoztatása szerint a 2023. évben beszedett helyi adó összesen 6,876 milliárd forint volt, amely 311, 7 millió forint építményadóból, 17,2 millió telekadóból, valamint 6,54 milliárd forint helyi iparűzési adóból tevődik össze. 

Megkerestük Pest Vármegye Önkormányzatát, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy Göd a megyétől

1,5 milliárd forintot fejlesztésre, 500 millió forintot pedig működésre kapott, tehát összesen 2 milliárd forintban részesült. 

Jól látszik tehát, hogy milyen kár érte Gödöt a helyi kgö-vel. Egyébként a napokban fogadták el a város költségvetését; Szilágyi László korábbi alpolgármester beszámolója alapján pedig a 8 milliárd forintos bevétel mellé majdnem 10 milliárd forint kiadás társul, és 2 milliárd forint kifizetésére csakis azért van lehetőség, mert hozzányúlnak a megtakarításokhoz. (Szilágyi hozzátette, biztosra vehető, hogy a megye fog még támogatást küldeni, ami megoldhatja a 2 milliárdos hiányt.) 

A NAV közzétette a további kgö-k adóbevételeit is: a Duna mente – Fejér megyei övezetbe összesen 3,2 milliárd forint folyt be (263,7 millió építmény-, 2,94 milliárd forint helyi iparűzési adó). Itt hasonló a helyzet, mint Gödön, csak a történet vesztese Dunaújváros: a megyei jogú városnak szerződése volt Iváncsával és Rácalmással, hogy a Hankook-gyár, valamint az iváncsai ipari park (ahová a dél-koreai SK Innovation települt) cégei által fizetett iparűzési adó 50 százaléka a várost illeti meg, de a 2021 nyarán létrehozott kgö mindezt felülírta. (Erről szintén írtunk a karácsonyi cikkünkben.) 

Az adóhivatal beszámolt a kevésbé ismert Mosonmagyaróvár kgö-ről is, amely összesen 57,2 millió forintot (6,4 millió forint építményadó, 50,7 forint helyi iparűzési adó). Itt 2021-ben helyi cégek kezdeményezte az övezet kialakítását a képviselő-testületnél. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?