774 millióból újíttat fel a kormány egy szlovákiai kolostor-magtárat

  • narancs.hu
  • 2024. július 30.

Belpol

Az épületet 3 éve szerezte meg egy állami alapítvány, most az állam még külön pénzt is ad a felújítására. 

A Külügyminisztérium tavaly év végén kötött támogatási szerződést egy magyar-szlovák társulással, amely Szlovákiában egy magyar állami alapítvány tulajdonában lévő régi kolostor felújítását végzi, a külügy ehhez 774 millió forint támogatást adott – írja az Átlátszó.

A magyar határ melletti, mintegy 7000 lakosú Ipolyság (szlovákul Šahy) egyik nevezetessége az egykori premontrei kolostor, ami később magtárként is működött, de régóta romosan áll. Orosz Örs, egy szlovákiai magyar politikus 2020 decemberében számolt be arról a Facebookon, hogy az általa vezetett Sine Metu Polgári Társulás megvásárolta az épületet, és szeretnék megmenteni.

2021 februárjában Orosz arról posztolt, hogy Magyar Levente külügyminiszter-helyettessel és Pacsay-Tomassich Orsolya akkori külügyi államtitkárral tárgyaltak az épületről, pár nappal később meg is lett a megoldás: a Magyar és Passay-Tomassich által vezetett Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványnak ajándékozott egyik állami cég 2021. február elején alapított egy szlovákiai leányvállalatot, a Manevi SK-t, amely márciusban megvette az ipolysági kolostort és az azt övező telket.

A kormány 2021 elején hozta létre a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítványt (KEOMA) közérdekű vagyonkezelőként két állami céggel és 600 millió forint közpénzzel, majd később további 24 milliárd forinttal az államkasszából. Tavaly az alapítvány 5,4 milliárd forint támogatást kapott, nagy valószínűséggel ezt is a kormánytól, közpénzből. Az alapítvány kuratóriumának elnöke Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, Magyar Levente, a főigazgatója dr. Pacsay-Tomassich Orsolya volt külügyi államtitkár, és a többi kuratóriumi tag is külügyi kötődésű. A KEOMA rengeteg külföldi ingatlant vett a megalapítása óta, a legtöbbet Szlovákiában.

Az ipolysági kolostorhoz 2021 augusztusára készültek el a felújítási látványtervek, ezek szerint nemcsak az egykori premontrei kolostor/magtár, hanem az udvar, a hátsókert és az Ipolyra néző jezsuita épület is felújításra kerül majd. Végül idén áprilisban közölték az épület Facebook-oldalán, hogy hamarosan elkezdődhet az ingatlan rendbetételének első fázisa.

Az Átlátszó rámutatott, hogy miközben az épületet megvásárló Manevi-cég és az azt tulajdonló alapítvány is magyar közpénzből működik, a kolostor-felújítás támogatására még külön is adott pénzt a Fidesz-kormány az államkasszából: tavaly októberben a Külügyminisztérium 774 millió forint támogatást ítélt meg az „ipolysági premontrei magtár rehabilitációja” című projektre.

Az erről szóló szerződést a külügy részéről 2023. december 18-án Magyar Levente államtitkár szignálta, ami azért pikáns, mert ő amellett, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter helyettese, egyben az ingatlant (közvetetten) birtokló KEOMA vezetője is. Vagyis Magyar az egyik tisztségében eljárva többszáz millió közpénzt irányított át a másik pozíciójához tartozó projektre. A pénzt azonban nem közvetlenül kapta az alapítvány, helyette a PONTIBUS Korlátolt Felelősségű Európai Területi Társulás, amelyet 2015-ben hozott létre Pest Megye Önkormányzata és a Nyitrai Kerületi Önkormányzat, ahova Ipolyság tartozik, a cég felügyelőbizottságának egyik tagja Orosz Örs. A cég idén júliusban közbeszerzést írt ki a felújítási munkákra.  

A projekt építési engedélye szerint a Manevi SK éttermet, egy 13 szobás szállodát „kis wellness-részleggel” és egy sörfőzdét tervez az épületbe.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk