Népszava: Nem kapkod a kormány a 26 milliárdért

  • narancs.hu
  • 2024. július 30.

Belpol

Az orosz Nemzetközi Beruházási Bankban bennragadt magyar vagyonról van szó.

26 milliárd forintja ragadt benn a magyar államnak az orosz Nemzetközi Beruházási Bankban, az egykori szocialista blokk országainak közös pénzintézetében, amelyből Ukrajna megtámadása után  kilépett Szlovákia, Csehország, Románia, Bulgária, s végül, utolsó uniós tagállamként Magyarország is. 

A budapesti központú, kémbankként emlegetett pénzintézetet a háború kitörése után az amerikai kormány szankciós listára tette, így járt a magyar alelnök, Laszlóczki Imre is. 

„Amennyire az eljárás részleteit ismerem, itt van egy tartozás a magyar állam felé és van egy eljárás a bankkal szemben, hogy ez az eljárás átfordult-e csőd vagy végelszámolási eljárásba, azt hiszem, talán még nem, de várható, hogy átfordulhat és akkor a csőd- vagy felszámolási eljárás szabályai szerint az állam érvényesíti valamennyi igényét a hitelezővel szemben” – nyilatkozta Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a Népszava kérdésére tavaly novemberben.

Aztán idén májusban úgy fogalmazott, azt hiszi, felszámolási eljárás folyik a bankkal szemben: „Amit tényszerűen tudok: itt egy nagyobb értékű ingatlan van a bank tulajdonában. Nyilván nekünk az az érdekünk, hogy bármilyen felszámolási eljárás során az az ingatlan a mi tulajdonunkba kerüljön, a magyar állam hitelezői igényét az tudja kielégíteni.”

A lap azonban egyelőre nem talált a bank cégnyilvántartásában csőd- vagy felszámolási eljárásra utaló jelet, ezért kérdéseket küldött a kormányhoz, de nem kapott rájuk választ. Megállapítja, továbbra sincs semmi jele a bankkal szemben indított magyar eljárásnak.

A cseh pénzügyminisztérium azonban válaszolt a magyar napilapnak. Azt írta, igyekszik minden jogi lépést megtenni annak érdekében, hogy Csehország hozzájusson a bankban ragadt pénzéhez.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk