A 888 berezelt riportere azt sem merte elárulni, hogy kinek dolgozik

  • narancs.hu
  • 2017. április 16.

Belpol

„Csak egy kis blog.”

Amikor tegnap a Szabadság téren Gulyás Márton a színpadról szólította fel a kormánypropagandistákat, hogy kérdezzék meg tőle szemtől szemben, hogy buzi-e, nem akadt jelentkező. Nem jelentkezett a 888 embere sem, pedig ott volt és tökösnek szánt kis videót készített az eseményről

„Szabadság téren jártam, Soros-tüntetőket láttam”

címmel.

false

 

Fotó: Bankó Gábor

Most viszont kiderült az is, hogy a 888-as Bokor Gábor nemcsak Gulyás, de az interjúalanyai előtt is titkolta kilétét.

A részleteket az egyik szervező, Lehotai Orsolya osztotta meg Facebook-bejegyzésében, ami egyúttal nyílt levél a 888 szerkesztőségének is.

Kedves 888.hu, kedves Bokor Gábor!

Húsvét van, mindenki fáradt és pihenne, de sajnos megint akadt egy olyan lépésük, ami mellett nem lehet elmenni. A tegnapi „Nem maradunk csendben!” elnevezésű demonstráció során ugyanis az egyik újságírójuk olyan etikátlan húzást tett, ami bármelyik, a szakmáját komolyan vevő médiamunkásnak megemelné a vérnyomását.

Este 7 körül szervezőtársaimmal sárga mellényben álltunk a színpad körül, hogy segítsük a biztosítást, amikor Önöktől ketten odajöttek hozzám és egy másik társamhoz. Megkérdezték, hogy készíthetnek-e interjút velünk, mire mi megkérdeztük, hogy melyik médiaplatformtól jöttek.

Önök azt válaszolták, hogy az MMG-től.

Bevallom őszintén, napi rendszerességgel követem a különböző nyomtatott és online médiafelületeket, blogokat, de ebből az információból nem lett számomra világos, hogy kiknek is dolgoznak Önök, hogy az MMG a Modern Média Group Zrt.-t, azaz az Önök kiadóját jelöli. Szervezőtársam úgy döntött végül, miután további tájékoztatásul annyit válaszoltak a kérdésére, hogy az „MMG csak egy kis blog”, hogy szívesen ad Önöknek interjút, így ez meg is történt.

Tegnap 21.58-kor ki is került a videójuk a 888.hu oldalára „Szabadság téren jártam, Soros-tüntetőket láttam” címmel, Bokor Gábor újságíró jegyzésével. Annak a Bokor Gábornak a neve alatt, aki, ha visszanézzük a 888.hu oldalnál lévő munkásságát, előszeretettel ír a „migránsokról” lenéző és megvető hangnemben. Annak a Bokor Gábornak a neve alatt, aki

korábban a 24.hu-nál arról írt, hogy milyen sok mindent köszönhetünk a menekülteknek,

például „rohadt jó zenét”, vagy éppen arról, hogy milyen fontos keresztényi módon segíteni a rászorultakon, a menekülteken.

A probléma nem azzal van, hogy Ön 2015 vége óta a politikai paletta másik oldalára ugrott, hogy újságírást végezzen. Láttunk már ilyet korábban, és változhat is az emberek világról alkotott képe az életük folyamán. A probléma, kedves Gábor, azzal van, hogy Ön szándékosan félretájékoztatta az egyik szervezőtársamat, aki készséggel segített Önnek interjút adni. Arra szeretném megkérni, mint az egyik szervező, hogy médiamunkásként kövesse, kérem, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége által kiadott etikai kódexet, amely világosan ír arról, hogy etikátlan az, ahogyan szóra akarta bírni az egyik szervezőt. Ennek a 3.2.4. pontja szerint „A cél az újságírószakmában sem szentesíti az eszközt. Információt kizárólag törvényes és etikus eszközökkel, módszerekkel lehet megszerezni”, továbbá a kódex 3.2.1. pontja szerint „Az újságírói etika ellen vét az, aki a nyilatkozót, a riportalanyt sértő szöveg- vagy képi összefüggésbe helyezi, illetve félrevezeti az anyag megjelenési helyét illetően”.

Kérem, vegyék figyelembe az alapvető újságírói normákat,

hogy mi is komolyan vehessük Önöket. Véleményem szerint nem az a legnagyobb vízválasztó és árokásó probléma a jelenlegi Magyarországon, hogy Önök hogyan, illetve én személy szerint vagy sok másik hallgatótársam hogyan gondolkodik és ír a világról és benne Magyarország jövőjéről, hanem hogy az alapvető tiszteletet képesek vagyunk-e megadni egymás számára, világnézettől függetlenül.

Köszönöm, ha húsvét alkalmából elgondolkodik ezeken a sorokon.

Tisztelettel:

Lehotai Orsolya

Figyelmébe ajánljuk