Csókakő fideszes polgármesterének esete a visszajáró neonácikkal

A befogadó falu

Belpol

Egy kis Fejér megyei község lett a radikális jobboldal egyik kedvenc helye. A kormánypárti polgármester szerint ő csak egészséges párbeszédet folytat – akár a Betyársereggel is –, a helyi nyilaskereszteket pedig éppúgy meg tudja magyarázni, mint a Hitler születésnapjára szervezett túrát.

Nagyjából 400 „civilizációhoz hű” ember vett részt a szervezők szerint Csókakőn a European Fight Night névre hallgató rendezvényen, amelyen 32 férfi 16 meccsen küzdősportolt a közönség legnagyobb örömére. A harc és az ügyért bátran ontott vér szentségét büszkén hirdető rendezvény az utolsó pillanatban menekült Budapestről Csókakőre, miután a Bellingcat oknyomozó portálnak köszönhetően kiderült, hogy a „nemzetközi radikális jobboldal” – a neonácik – bulijáról van szó, és a nem kívánt nyilvánosság miatt a tervezett helyszín tulajdonosa visszamondta a bérbeadást.

Sikeres rendezvény

Így aztán a nagyjából 1500 lakosú Fejér megyei Csókakőn, Budapesttől 80 kilométerre zajlott a buli igazi életmód-nemzetiszocialista hangulatban, például a szélsőjobb kedvenc ruhamárkáit is meg lehetett vásárolni. Balhé nem volt, Csókakő fideszes polgármestere, Fűrész György viszont igyekezett eltolni magától annak a felelősségét, hogy mit keresett a faluban a náci szimbólumokkal jól ellátott társaság május 6-án. Fűrész a Facebookon közölte, hogy ő semmiről nem tudott: sem a május 5-én este sebtében áttelepített European Fight Night körüli botrányokról, sem arról, hogy a főszervező Légió Hungária nevű szervezet milyen nézeteket vall. „Személyesen kértem a szervezőket, hogy ne tartsák meg a rendezvényt a neonáci jellege miatt. Ez ellen a kijelentésem ellen tiltakoztak, mivel ők nem tartották magukat neonácinak, konzervatív, militáns szervezetnek deklarálták a tevékenységüket, illetve jelezték, hogy kifejezetten a megbeszélt sportrendezvény zajlik a sportterületen, tiltott önkényuralmi jelkép, politikai tevékenység nem zajlik az eseményen és nem az általam említett szervezet a rendező és a szerződő fél, hanem a magánszemély, aki jelezte, hogy maradéktalanul betartják a jogszabályokat” – írta Fűrész, hozzátéve, azt azért sikerült elintéznie, hogy másnap reggel 9 helyett este 9-kor legyen vége az egésznek. Így a koncertek is elmaradtak, például azé a titokzatos zenekaré, amelynek a fellépését a vállaltan neonáci Blood and Honour szervezet ígérte be.

A rendezvény balhé nélkül ment le, a szervezők szerint a „nemzetközi nyomásra dolgozó” magyar hatóságok nem találtak semmi kirívót, a polgármester pedig kiemelte, hogy a sportrendezvényen semmiféle tiltott politikai esemény nem történt. Ami ebben a formában igaz is, hiszen például a buszozás sem lesz náci tevékenység csak azért, mert egy busz tele van neonácival.

Bár azt a szervezők is megerősítették a Magyar Narancsnak, hogy Fűrész nem tudott semmit a falu lakosságának egyharmadával megegyező méretű tömeget megmozgató eseményről, ennél érdekesebb az, hogy a település neve meglepően gyakran kerül elő szélsőjobbos rendezvények, a szélsőjobbnak fontos események okán a sajtóban. A közelmúltban Csókakő lett az a biztos pont, ahol az utolsó pillanatban is meg lehet szervezni 12 ország szélsőjobbosainak a rendezvényét. A településnek ugyan van némi háborús történelme a vár miatt, de ennél is lényegesebb, hogy a város előző polgármestere, a független Végh Konrád 2007-ben a faluban avatta az 1990 utáni Magyarország egyik első Trianon-emlékművét. Azóta persze már minden kistelepüléshez jár egy fából és kavicsokból kirakott Nagy-Magyarország vagy turulszobor, de ez akkoriban még nem volt mindennapos.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.