Nem működő kerékpárostúra-központ Simonka György falujában

Belül semmi, kívül semmi

Belpol

Valaki kitalálta, hogy az egyik legelmaradottabb kistérségnek, a mezőkovácsházinak a biciklis turizmus a nagy esélye. Kilenc települést vontak be a projektbe, amelyből mára többen kiléptek. A 300 fős zsákfaluban, Pusztaottlakán találtuk meg a túraközpontot. Zárt ajtókkal, használaton kívül.

„Menjen már a francba, minek kérdez ilyet tőlünk, talán a Holdról jött? Én meg a Szaturnusz gyűrűit keresem!” – feleli ingerülten a szerinte értelmetlen kérdés miatt a pusztaottlakai művelődési ház előtt megszólított férfi. Pedig azt az összességében 250 millió forintért elkészült kerékpárostúra-központot keressük, amelynek használatbavételi engedélyét a Békés Megyei Kormányhivatal illetékes osztálya még 2022 áprilisában megadta. Vagyis a „kitörési pontnak” nevezett projektnek működnie kellene.

Akár Békéscsaba felől, akár Medgyesegyháza felől közelítünk Pusztaottlakára, sehol nincs kiépített kerékpárút, ahogy bent a településen sincs. Ha tényleg van is Pusztaottlakán kerékpárostúra-központ, oda nem vezetnek biciklis utak. A kerékpár persze népszerű itt: többnyire az használja, akinek nem futja autóra; a buszok meg nagyon ritkán járnak. Emberek sorát szólítjuk meg az utcán, miközben a felépült kerékpárostúra-központot keressük, de jobb esetben cigit kérnek tőlünk, rosszabb esetben elhajtanak melegebb éghajlatra.

Kitörési pont és csúszás

A Dél-békési Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsa 2016. december 21-én megtartott ülésén elhangzott, hogy a mezőkovácsházi kistérség lehetséges kitörési pontja a kerékpáros turizmus – ámbár az indoklási szakasz elmaradt. Munkanélküliséggel és megélhetési nehézségekkel sújtott régióról van szó. Simonka György akkori fideszes országgyűlési lépviselő jobbkeze és pályázatírója, Krisztován Anna a projekt szakmai vezetőjeként előadta, hogy a dél-békési térség kilenc településén terveznek információs és bemutató célú létesítményeket, illetve pihenőházakat kialakítani, ahol kerékpáros túra közben megpihenhetnek a bringások. Sőt szervizelési lehetőséget is biztosítanak a számukra. Mindezen felül két településen nagyobb volumenű beruházások is lesznek, így vendéglátóegységek, pihenésre alkalmas létesítmények épülnek. Az egyik ilyen hely Pusztaottlaka. A pályázat előkészítésével az egyesület megbízta a Projektfelügyelet Kft.-t, amely gyakori szereplője volt a térség uniós pályázatainak. (A társaság volt operatív igazgatója, K. Tamás jelenleg két ügyben is vádlott: egyrészt a Fővárosi Törvényszék előtt Simonka főszereplésével zajló eljárásban különösen nagy vagyoni értékre elkövetett költségvetési csalás miatt, másrészt a vidéki önfenntartó termelési tevékenységet összefogó ún. Pilot-program csalássorozata miatt a Gyulai Járásbíróság előtt; ez utóbbinál a vád versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban vétsége.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk