Nem működő kerékpárostúra-központ Simonka György falujában

Belül semmi, kívül semmi

Belpol

Valaki kitalálta, hogy az egyik legelmaradottabb kistérségnek, a mezőkovácsházinak a biciklis turizmus a nagy esélye. Kilenc települést vontak be a projektbe, amelyből mára többen kiléptek. A 300 fős zsákfaluban, Pusztaottlakán találtuk meg a túraközpontot. Zárt ajtókkal, használaton kívül.

„Menjen már a francba, minek kérdez ilyet tőlünk, talán a Holdról jött? Én meg a Szaturnusz gyűrűit keresem!” – feleli ingerülten a szerinte értelmetlen kérdés miatt a pusztaottlakai művelődési ház előtt megszólított férfi. Pedig azt az összességében 250 millió forintért elkészült kerékpárostúra-központot keressük, amelynek használatbavételi engedélyét a Békés Megyei Kormányhivatal illetékes osztálya még 2022 áprilisában megadta. Vagyis a „kitörési pontnak” nevezett projektnek működnie kellene.

Akár Békéscsaba felől, akár Medgyesegyháza felől közelítünk Pusztaottlakára, sehol nincs kiépített kerékpárút, ahogy bent a településen sincs. Ha tényleg van is Pusztaottlakán kerékpárostúra-központ, oda nem vezetnek biciklis utak. A kerékpár persze népszerű itt: többnyire az használja, akinek nem futja autóra; a buszok meg nagyon ritkán járnak. Emberek sorát szólítjuk meg az utcán, miközben a felépült kerékpárostúra-központot keressük, de jobb esetben cigit kérnek tőlünk, rosszabb esetben elhajtanak melegebb éghajlatra.

Kitörési pont és csúszás

A Dél-békési Kistérség Többcélú Társulás Társulási Tanácsa 2016. december 21-én megtartott ülésén elhangzott, hogy a mezőkovácsházi kistérség lehetséges kitörési pontja a kerékpáros turizmus – ámbár az indoklási szakasz elmaradt. Munkanélküliséggel és megélhetési nehézségekkel sújtott régióról van szó. Simonka György akkori fideszes országgyűlési lépviselő jobbkeze és pályázatírója, Krisztován Anna a projekt szakmai vezetőjeként előadta, hogy a dél-békési térség kilenc településén terveznek információs és bemutató célú létesítményeket, illetve pihenőházakat kialakítani, ahol kerékpáros túra közben megpihenhetnek a bringások. Sőt szervizelési lehetőséget is biztosítanak a számukra. Mindezen felül két településen nagyobb volumenű beruházások is lesznek, így vendéglátóegységek, pihenésre alkalmas létesítmények épülnek. Az egyik ilyen hely Pusztaottlaka. A pályázat előkészítésével az egyesület megbízta a Projektfelügyelet Kft.-t, amely gyakori szereplője volt a térség uniós pályázatainak. (A társaság volt operatív igazgatója, K. Tamás jelenleg két ügyben is vádlott: egyrészt a Fővárosi Törvényszék előtt Simonka főszereplésével zajló eljárásban különösen nagy vagyoni értékre elkövetett költségvetési csalás miatt, másrészt a vidéki önfenntartó termelési tevékenységet összefogó ún. Pilot-program csalássorozata miatt a Gyulai Járásbíróság előtt; ez utóbbinál a vád versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban vétsége.)

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.