Átmeneti időszak az önkormányzatokban

A digitális iktatás csodája

Belpol

Ahol ellenzéki vagy civil vezetés váltja a kormánypárti polgármestert és közgyűlési többséget, történhetnek fura dolgok októberig. Gárdonyban például több száz millió forint elköltéséről döntött a távozó fideszes csapat.

A 2024-es helyhatósági választásokat az európai parlamenti (EP) választásokkal egy időben, június 9-én tartották Magyarországon, viszont a 2019-ben megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők mandátuma október elejéig tart. Ennek nincs különösebb jelentősége ott, ahol nem váltották le a települési vezetőket, ellenben azokon a helyeken, ahol a jelenlegi vezetés alulmaradt, érdekes helyzetek alakulhatnak ki. Különösen akkor, ha a júniusban legyőzött polgármester és képviselő-testületi többség kormánypárti.

A fővárosi XII. kerületi polgármester-választáson meggyőző fölénnyel nyertes kutyapárti Kovács Gergely lapunknak nemrég azt nyilatkozta, hogy az átmeneti időszakban a jelenlegi, még kormánypárti vezetés négy pozíciót akar megszüntetni, „tehát nem egyszerűen embereket kirúgni, de a munkaköröket is megszüntetni. Ezek között viszonylag fontos helyek is vannak”; továbbá a szervezeti működési szabályzatban (szmsz) csináltak egy „értelmetlen” módosítást, amivel szűkítették a leendő polgármester, a jegyző, illetve a bizottságok hatásköreit. Mint megjegyezte, ezeket októberben vissza tudják csinálni, ezért nem is értik az egészet. (Lásd: „Magyar Péter telefonszáma nekem kétszer is megvan”, Magyar Narancs, 2024. július 3.). Pokorni Zoltán távozó polgármester nemrég az ATV stúdiójában azt mondta, nagyjából 15 milliárd forintnyi közbeszerzést üthetnének nyélbe, de ettől eltekintenek, csak a szoros határidejű ügyekkel foglalkoznak (gáz, villany, óvodai, bölcsődei közétkeztetés stb.).

Lassuló folyamatok

Győrben szoros versenyben az ellenzéki pártok egy részének támogatását élvező Pintér Bence győzött. A megválasztott városvezető június 24-én azt írta, hogy a másnap esedékes közgyűlésen Dézsi Csaba András leköszönő polgármester „az októberi átadás-átvétel előtt gyorsan a Győr-Szol élére nevezné ki Németh Zoltán fideszes politikust, ráadásul több évre. Ez Dézsi hálája azért, mert Németh végigkampányolta neki az elmúlt heteket, egyben akadály a törekvésünk előtt, hogy rendbe rakjuk a közpénzek fekete lyukát, a Győr-Szolt”. Bejegyzése szerint a város legnagyobb cégéről van szó, amelynek élére nem „megkérdőjelezhető tisztességű pártkatonákra, Dézsi-emberekre” van szükség, hanem feddhetetlen, szakmai, konszenzussal kinevezett vezetésre. Hogy elképzelése értő fülekre talál-e, az más kérdés, hiszen a Fidesz csak a polgármester-választást bukta el a városban, viszont október után is kényelmes közgyűlési többsége lesz.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?