A DK minisztériumi forrásokra hivatkozva állítja, Orbán Viktor döntött a K. Endrének adott kegyelemről

  • narancs.hu
  • 2024. február 14.

Belpol

A párt szerint a politikailag kényes kegyelmi ügyekben maga a miniszterelnök hoz döntést. Bizonyítékot nem mellékeltek a kijelentéshez.

A DK igazságügyi minisztériumi forrásai szerint maga a miniszterelnök hozta meg a döntést a pedofil intézményigazgató bűntársának, K. Endrének a szabadon engedéséről – közölte a párt részéről Kálmán Olga frakciószóvivő. Ez összecseng Orbán Viktor korábbi gyakorlatával, mely szerint a politikailag kényes kegyelmi ügyekben ő hozott döntést a korábbi kormányzásai során is – teszik hozzá. 1998-ban a Kunos-ügyben Dávid Ibolya akkori igazságügyminiszter nem értett egyet a Göncz Árpád által Kunos Péternek adott elnöki kegyelemmel, ezért egyeztetett az akkori miniszterelnökkel, Orbán Viktorral, ahol az a döntés született, hogy az igazságügyi miniszter ne ellenjegyezze a kegyelmi kérvényt. Akkor nem lett kegyelem, most viszont Orbán más döntést hozott az igazságügyi miniszterrel történt egyeztetésen: azt mondta Varga Juditnak, hogy adja meg a kegyelemhez szükséges ellenjegyzést.

A Demokratikus Koalíció szerint itt az ideje, hogy Orbán Viktor befejezze a bujkálást és az ország elé álljon! „A miniszterelnök szájából akarjuk hallani a választ az ügyben maradt legfontosabb kérdésre: miért? Miért engedett ki a börtönből egy pedofilsegítőt?”

Az ellenzéki párt felszólítja Orbán Viktort, hogy mondja el „az igazat az országnak ebben a szégyenletes ügyben.” A Demokratikus Koalíció bizonyítékokat ugyanakkor nem mellékelt az állításához.

Korábban írtunk róla, hogy Vásárhelyi János védője éppenséggel az Orbán család céges ügyvédje volt, az ifjabb Orbán Győző és K. Endre közös sportmúltjáról szóló cikkeket pedig éppen a napokban tűntették el a Gyermekvédelmi Főigazgatóság oldaláról.

A napokban kiderült, hogy döntésben Balog Zoltánnak is része lehetett. A református egyházfő mégis maradt az egyházközösség élén, bár magyarázkodása számos kérdést felvet.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk